Борба против Короне

Борба против Короне

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 290 особа, од тестираних 10.446 узорака.

Од последица заразе преминуле су 3 особе.

На респиратору је  11 пацијената.

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19, тестиран је 191 узорак из Пчињског округа.

Од овог броја, два узорка из Врања позитивна су на коронавирус. У ковид болницу Здравственог центра примљен jе jедан пациjент, и на лечењу су тренутно три особе.

Ових дана региструју се и деца која су позитивна на коронавирус , потврдила је докторка Марина Џикић, управница Дома здравља.

"Последњих пет дана регистровали смо два детета која су позитивна на корону. Једно дете је предшколског узраста, има пет година, друго 13 година. Ради се о благим клиничким сликама, деца имају упалу ждрела, носа и грла. Нема запаљења плућа код  деце, за разлику од одраслих. Имамо два пацијента која су позитива на коронавирус, а три су хоспитализована у ковид болници. Имају запаљење плућа и на кисеонику су, а један пацијент је транспортован у Крушевац. После затишја почиње да се захуктава ситуација са короном тако да нам прети четврти талас с јесени, што није добро", каже др Марина Џикић управница Дома здравља.

Једини начин борбе против короне је вакцинације, каже докторка. Она сматра да одзив Врањанаца није добар и задовољавајући.

"Дневно се да од 20 до 40 првих доза, али је то недовољан број. У Врању је до сада вакцинисано око 50 % становништва што је мали проценат. Као што знамо треба да се пређе цензус од 70 % како би се прекунуо ланац ширења вируса. Апелујем на грађане да се вакцинишу, тренутно имамо Фајзерову и кинеску вакцину на располагању и позивам Врањанце, првенствено младе, да се вакцинишу јер једино тако можемо спречити четврти талас и појаву делта соја", изричита је докторка.

 

 

 

Последњи пут измењено уторак, 27 јул 2021 14:18

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19, тестиран је 191 узорак из Пчињског округа.

Од овог броја, два узорка из Врања позитивна су на коронавирус.

*

У ковид амбуланти АТД у току jучерашњег дана обављено jе 38 прегледа, 12 првих и 26 контролних.

Од урађена 23 антигенска теста сви су били негативни, као и jедан брзи.

*

У ковид болницу Здравственог центра примљен jе jедан пациjент, и на лечењу су тренутно три особе. За Крушевац jе упућено jедно лице.

*

 

Последњи пут измењено уторак, 27 јул 2021 08:42

Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 241 особе, од 8.817 тестираних узорака.

Од последица заразе преминуо један пацијент.

На респираторима се налази 11 пацијената.

 

За викенд није било нових случајева заражавања короном на територији Пчињског округа. Приметно је и да се мањи број наших грађана јавио на имунизацију.

Корону још нисмо победили, а ако се колективна свест ускоро не поправи  питање је и када ћемо. На ово нас стално подсећају епидемиолози, али чини се да смо се сви помало опустили. О томе сведоче и бројке вакцинисаних за викенд. Тако је у Врању у суботу вакцинисано 48 наших држављана, укупно првом и другом дозом, док је у недељу вакцинисано тек 34. Са друге стране, Македонци су се масовније јављали ради вакцинације, те је тако у суботу било преко 200 држављана Северне Македоније, а другог дана викенда 89.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да је тренутна епидемијска ситуација у Србији комплексна и да за месец дана може бити забрињавајућа, као и да је врло ризично невакцинисан чекати делта сој и јесен.

Епидемиолози понављају да ћемо се решити короне када буде вакцинисан довољан број људи. Они упозоравју да ако будемо спори у вакцинацији дајемо могућност вирусу да мутира. Тренутно је у Србији имунизовано 48,49 посто грађана, што није довољно.

Када је реч о трећој дози вакицне, Стручни комитет је дао препоруку за њу и највероватније ће је примити само одређене категорије становништва,  пре свега хронични болесници и они који болују од тежих болести, али могу је примити и сви остали грађани шест месеци после ревакцинације. Највероватније ће бити обухваћени и здравствени радници који су стално под ризиком од заразе.

У Пчињском округу нема новозаражених за викенд, што није знак за опуштање, напротив, треба бити опрезан, посебно у време годишњих одмора, када су путовања чешћа.

У врањској ковид болници на лечењу су три пациjента позитивна на коронавирус и имаjу упалу плућа. На кисеонику су два пациjента.

 

Страна 1 од 230

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Постављена цистерна са водом у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/1BGnSBFBU4 via @tripplesworld https://t.co/2CQ46xEZQO
Епидемиолог: Обазривост на летовању неопходна - Радио Телевизија Врање https://t.co/NUxZ6QHRNE via @tripplesworld https://t.co/nkYC7K3XUy
У току израда пројекта за санацију Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/hInyqQdJQ5 via… https://t.co/3dNjxHxpw6
Follow RTV Vranje on Twitter