Треба ли да страхујемо од коронавируса? Истакнут

Јавност је узнемирена због појаве новог коронавируса од кога је у Кини умрло 17 људи. Тим поводом министар здравља Златибор Лончар изјавио је да у Србији тренутно нема места за панику због овог вируса, јер је Министарство предузело све мере како би спречило појаву коронавируса у нашој земљи. Србија је предузела све мере како би се спречила појава коронавируса у нашој земљи. Пооштрена је контрола на граничним прелазима и обезбеђени реагенси за идентификовање овог вируса.

На београдском аеродрому постављене су најмодерније термовизијске камере, које детектују свима који уђу на аеродром телесну температуру. Овакве камере биће постављене и на нишком аеродрому и на граничним прелазима. ''Радимо све што препоручује Светска здравствена организација, чак и више од тога,'' рекао је Лончар.

''Молим за разумевање грађане Србије, ове камере не угрожавају приватност, мере телесну температуру грађана, алармирају ако неко има повишену температуру, прићи ће неко из здравствене инспекције, тај грађанин ће отићи ми овде имамо своју изолацију, где ће се узети анамнеза од њега, одакле долази, о чему се ради, и ми смо 24 часа повезани са инфективном клиником која ће тог пацијента преузети на даље испитивање и лечење. То је само један једо онога што радимо'', каже Златибор Лончар, министар здравља.

Број оболелих у Кини из дана у дан расте. Иако је првобитно речено да се вирус преноси са животиње на човека, кинеске власти наводе де је потврђено преношење са човека на човека.

''Сада остаје да се утврди како се он преноси, да ли се лако преноси, да ли је додиром, капљично, да ли коришћењем истих предмета и слично, то су ствари које морају да се утврде. То чекамо од Светске здравствене организације, они ће изаћи са саопштењем, то нам је битно јер би ми одмах ишли са штампањем брошуре, за оне људе који дођу овде и у моменту када пролазе контролу немају температуру, али би им делили ту брошуру да знају шта да раде и како да реагују ако се деси да после пар дана добију температуру'', каже Златибор Лончар, министар здравља.

Министар Лончар каже да тренутно нема места за панику због коронавируса у Србији.

''Тренутно нема места за панику, то је тренутно, али кажем ова ситуација ће се пратити из дана у дан, јер још увек, пошто се не знају особине вируса, не могу ни да се предвиде даљи кораци'', каже Златибор Лончар, министар здравља.

Светска здравствена организација треба сваког часа да одлучи да ли ће се прогласити глобално ванредно стање због избијања епидемије новог вируса који се шири из Кине. Уколико се то догоди, биће шести пут да се проглашава ванредна ситуација на међународном нивоу у току последњих десет година.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 23 јануар 2020 14:43

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Први излазак након короне за кориснике Прихватилишта - Радио Телевизија Врање https://t.co/OV8ev7TBhR via… https://t.co/xirYtGEPbl
Бреме савременог новинарства - Радио Телевизија Врање https://t.co/h3uWqDQbOB via @tripplesworld https://t.co/ZJVB8CwQqg
Скупштина поставила Градског правобраниоца и два заменика - Радио Телевизија Врање https://t.co/KwVHxMXIpZ via… https://t.co/L6uD9Inzbp
Follow RTV Vranje on Twitter