Врањанац стигао из Кине, под здравственим је надзором

Епидемија вируса грипа није проглашена у Врању, јер се за сада бележи средња активност вируса. Када говоримо о Корона вирусу и ту нема простора за страх.

У Врање је из Кине стигао један наш суграђанин, међутим ово не треба да плаши јавност, јер је он прошао контролу на аеродрому Никола Тесла и нема симптоме вируса. Упркос томе, наредних 14 дана биће под здравственим надзором како би се пратило његово стање, кажу из Завода за јавно здравље.

''Ми имамо један случај човека који је дошао из Кине, њега ћемо ставити под здравствени надзор, добили смо решење граничног санитарног инспектора са аеродрома, ми ћемо пратити његово здравствено стање, нема разлога за неку забринутост, зато што се ригорозно примењују мере и поступци са било којом особом која долази из Кине или неке друге земље у којима има Корона вируса, као што су и претходних дана долазили људи из Кине, па се држе под здравственим надзором. Поступа се у складу са упутствима која даје Институт Батут и Министарство здравља. За сада код нас нема разлога за зaбринутост, све се држи под контролом од стране здравствених служби, примењују се мере, уколико је потребно раде се лабораторијске дијагностике таквог случаја, врше се епидемиолошка испитивања у смислу да ли је особа имала контакте у тим подручјима, најбитније је да се прати здравствено стање, она не мора да има симптоме, али се ставља под тај неки здравствени надзор и јавља се здравственој служби'', каже др Слађан Станковић, епидемиолог.

Све је под контролом, наглашава доктор, и разлога за страх нема, јер се предузимају све мере које налаже Батут.

''Уколико постоји било који симптом који може указивати на респираторну инфекцију, односно на Корона вирус, онда ће се адекватно поступити - таква особа биће изолована у посебне собе за изолацију Инфективног одељења, уколико је тежа клиничка слика биће упућена на Инфективне клинике, затим ће код такве особе бити спроведена лабораторијска дијагностика, односно доказивање вируса, значи за сада нема разлога за забринутост, јер ништа не може да промакне контроли, адекватно је поступање од стране санитарних инспектора на аеродрому Никола Тесла и од стране епидемиолога Института Батут и наравно по њиховим инструкцијама сви Заводи у Србији, па и наш Завод, раде на држању под здравствени надзор особа које су боравиле у тим пределима'', каже др Слађан Станковић, епидемиолог.

Што се тиче вируса грипа типа АХ1Н1, АХ3Н2 и типа Б у току прошле недеље забележен је 561 случај обољења сличних грипу, што даје коначну бројку од нешто преко 2000 оболелих од почетка сезоне. Оваква статистика нормална је за ово доба године, а појачана активност вируса грипа очекује се до краја фебруара.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 11 фебруар 2020 14:33

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто - Радио Телевизија Врање… https://t.co/fhkCorlFxO
Врањски средњошколци и следеће недеље по комбинованом моделу наставе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dPAXrFlkTw
Follow RTV Vranje on Twitter