Одржана седница Градског штаба за ванредне ситуације

Након обраћања председника Србије Александра Вучића и проглашења ванредног стања на целој територији Републике Србије, градоначелник Врања др Слободан Миленковић донео је одлуку о сталном заседању Градског штаба за ванредне ситуације. Такође, на иницијативу градоначелника, на седници Градског већа донета је и одлука о формирању Кризног штаба, који ће координирати између републичких органа и Градског штаба и пратити епидемиолошку ситуацију на територији Града Врања. Градски штаб за ванредне ситуације усвојио је на вечерашњој седници следеће закључке:

1. Наређује се начелнику Градске управе да организује рад запослених на неопходни минимум у организационим јединицама Градске управе.

2. Наређује се начелнику Градске управе да обезбеди довољну количину дезинфекционих средстава, средстава за хигијену и да преко својих службеника врши редовно дезинфиковање просторија и објеката Градске управе. Такође, потребно је обезбедити и поставити сунђере натопљене дезинфекционим средствима на сваком улазу, као и обезбедити рукохвате на вратима дезинфекционим средствима на одговарајући начин у организационим јединицама Градске управе у којима због природе посла долази већи број људи.

3. Наређује се начелнику Градске управе да у организационим јединицама Градске управе у којима због природе посла долазе већи број људи, организује рад и остваривање права грађана сходно препорукама Министарства здравља, као и обезбедити следеће:

*на сваких сат времена потребно је направити паузу и за то време извршити хигијену радних површина, као и површина са којима корисници услуга долазе у контакт;

*сви запослени задужени за одржавање хигијене морају да носе маске и рукавице за једнократну употребу на радном месту.

4. Наређује се Одељењу за инспекцијске послове Градске управе и Одељењу комуналне милиције да редовно контролишу спровођење препорука, наредби Владе Републике Србије, Министарства здравља и других надлежних министарстава и закључака Градског штаба за ванредне ситуације посебно у делу рада угоститељских објеката и да о томе обавештава Кризни штаб формиран од стране Градског већа који ће даље информисати Градски штаб за ванредне ситуације. Наређује се Одељењу за инспекцијске послове да организује састанак са свим управницима зграда како би се у свим стамбеним заједницама обезбедило спровођење неопходних мера на спречавању настанка и ширења вируса.

5. Забрањује се рад свим спортским објектима и спортским кладионицама у циљу спречавања настанка и ширења вируса ЦОВИД-19.

6. Забрањује се рад свих кафића, ноћних клубова и ресторана на територији града Врања, док је само дозвољен рад отворених башти кафића и ресторана у временском периоду од 08:00 до 16:00 часова уз обавезно придржавање безбедне удаљености лица не мањој од 1 метра.

7. Налаже се свим јавним и комуналним предузећима и установама на територији града Врања чији је оснивач Град Врање да обезбеде довољну количину дезинфекционих средстава и средстава за хигијену и да редовно предузимају мере и активности сходно препорукама Владе Републике Србије, Министарства здравља и Завода за јавно здравље Врање. С тим у вези потребно је и обезбедити и поставити сунђере натопљене дезинфекционим средствима на улазима као и обезбедити рукохвате на вратима дезинфекционим средствима на одговарајући начин.

8. Препоручује се републичким установама и институцијама, као и свим привредним субјектима који послују на територији града Врања да обезбеде довољну количину дезинфекционих средстава и да редовно предузимају мере и активности сходно препорукама Министарства здравља и Завода за јавно здравље Врање. С тим у вези потребно је и обезбедити и поставити сунђере натопљене дезинфекционим средствима на улазима као и обезбедити рукохвате на вратима дезинфекционим средствима на одговарајући начин.

9. Да Завод за јавно здравље Врање редовно прати епидемиолошку ситуацију на територији града Врања и да све релевантне анализе и информације доставља Кризном штабу формираног од стране Градског већа који ће даље информисати Градски штаб за ванредне ситуације,

10. Да ЈП „Урбанизам и изградња града Врања“ и саобраћајна инспекција Одељења за инспекцијске послове Градске управе организују састанке са свим превозницима који обављају јавни превоз на територији града Врања и да их информишу о неопходности предузимања мера сходно препорукама Министарства здравља.

Такође, потребно је предузети и следеће мере:

-возач аутобуса и кондуктер морају да носе заштитну маску и рукавице за једнократну употребу све време док су у аутобусу;

-предлаже се да се обезбеди довољан број аутобуса на фреквентним линијама како би се омогућило несметан превоз путника на безбедној удаљености не мање од 1 метра;

-када стигну на последњу станицу возач и кондуктер морају да изврше проветравање аутобуса, оперу и дезинфикују под аутобуса и дезинфикују све рукохвате. После завршеног чишћења потребно је да промене рукавице и ставе нове;

11. Налаже се свим директорима јавних комуналних предузећа и установа на територији града Врања ( ЈП „Водовод“, ЈКП „Комрад“, ЈП „Паркинг сервис“, ЈП „Урбанизам и изградња града Врања“,ЈП „Нови Дом“, ЈП „Управа Бање“, ЈУ „Центар за развој локалних услуга социјалне заштите“, ЈУ „Центар за социјални рад“, ЈУ „Спортска хала“, ЈУ „Туристичка организација“, ЈУ „Историјски архив 31. Јануар“, ЈУ „Народни универзитет“, ЈУ „Библиотека Боре Станковић Врање“) да организују рад запослених на неопходни минимум и да свим запосленима на ризичним радним местима који долазе у контакт са корисницима услуга обезбеде заштитне маске и рукавице за једнократну употребу.

12. Да Одељење комуналне милиције и комунална инспекција Одељења за инспекцијске послове у сарадњи са ЈКП „Комрад“ обавесте продавце на млечној пијаци затвореног простора да морају да носе заштитне маске и рукавице за једнократну употребу као и да се обезбеди и постави сунђер натопљен дезинфекционим средствима на улазу као и обезбедити рукохвате на вратима дезинфекционим средствима на одговарајући начин.

13. Налаже се координатору месних заједница да ступи у контакт са повереницима, заменицима повереника цивилне заштите и секретарима месних заједница да прате стање на терену и да о потреби достављања лекова хроничним болесницима и пензионерима обавештавају Канцеларију за ванредне ситуације у периоду од 08:00 до 16:00 часова на телефон: 017/402-340, као и Оперативни центар Одељења за ванредне ситуације у Врању на телефон: 017/1985 који има успостављено 24-часовно дежурство.

14. Формира се стручно-оперативни тим за координацију активности у случају потребе за организовањем доставе лекова и основних животних намирница старим лицима на територији града Врања, и то у саставу: Немања Јовановић- службеник у Канцеларији за ванредне ситуације, Саша Пешић-Помоћник градоначелника за сеоске месне заједнице и Александар Ђорђевић-службеник у Одељењу за привреду, економски развој и грађевинско земљиште.

15. Налаже се ЈУ „Центар за социјални рад“ да преко Службе за заштиту одраслих и старих лица, успоставе комуникацију са својим корисницима и да у случају потребе за достављањем лекова хроничним болесницима обавештавају Канцеларију за ванредне ситуације у периоду од 08:00 до 16:00 часова на телефон: 017/402-340, а у периоду од 16:00 до 00:00 часова на телефон Градске апотеке:017/422-901, као и Оперативни центар Одељења за ванредне ситуације у Врању на телефон: 017/1985 који има успостављено 24-часовно дежурство.

16. Апелује се на старије суграђане да поштују препоруке Владе Републике Србије које се односе на следеће:

*често прање руку, а нарочито након кувања, коришћења тоалета или доласка у контакт са металним предметима и другим особама, најбоља је и најефикаснија превентивна мера у заштити од вируса.

*уколико имате више од 65 и више година не излазите из стана и куће;

*изузетно је важно да боравите у редовно дезинфикованим, проветреним просторијама са затвореним вратима, избегавајући физички контакт са укућанима и коришћење истих предмета.

17. Апелује се на све грађане да буду сталожени, да не шире панику и да се придржавају савета и препорука Владе Републике Србије, Министарства здравља и других надлежних министарстава.

18. Да Ватрогасно-спасилачки батаљон пружи неопходну помоћ Градском штабу за ванредне ситуације у случају потребе за доставом лекова и основних животних намирница.

19. Да Црвени крст Врање пружи неопходну помоћ Градском штабу за ванредне ситуације у случају потребе за доставом лекова и основних животних намирница.

20. Препоручује се јавним бележницима и представницима Градске изборне комисије да приликом прикупљања потписа бирача носе заштитне маске и рукавице за једнократну употребу и да се придржавају препорука Министарства здравља и Завода за јавно здравље и других надлежних институција. Приликом скупљања потписа бирача морају да носе заштитне маске и рукавице за једнократну употребу, као и да редовно врше хигијену радних површина као и површина са којима корисници услуга долазе у контакт.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 25 март 2020 21:40

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Др Тања Милосављевић: „К'д се отиснеш у бел свет“ - Радио Телевизија Врање https://t.co/s1n8NUYjlJ via… https://t.co/bO3V6WSAh2
Манић: Недостаје 200 до 250 паркинг места у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/g4Vd7DcKqt via… https://t.co/fMgtblnofF
Пазите коме дајете личне податке на интернету - Радио Телевизија Врање https://t.co/wIoTi2v35W via @tripplesworld https://t.co/REOzNxBUci
Follow RTV Vranje on Twitter