Несташица дезинфекционих средстава у свим апотекама

У апотекама на територији града Врања остало је још веома мало средстава за дезинфекцију потврдили су нам запослени. У Градској апотеци током викенда припремљена је значајна количина гела за дезинфекцију који је распродат у преподневним сатима. Требоване су нове количине супстанци за припрему дезинфекционих средстава и чека се да стигну. Слична је ситуација и у свим другим апотекама на територији града. Маски нема нигде, једино су на располагању, заштитне рукавице.

Нема места паници. То је оно што препоручују сви апотекари. Неопходно је да се прате упуства Министарства здравља и људи из струке. Важно је да се сви понашамо одговорно најпре према себи, а онда и према другима. У Градској апотеци су донели одлуку да најпре пажњу усмере на хроничне болеснике и старије суграђане. Особама старијим од 65 година биће омогућена достава лекова на кућну адресу.

"Много је важна наша дисциплина. Одлучили смо да заштитимо старије становништво и спречимо њихов излазак из кућа и спречимо контакт са другим потенцијалним пацијентима који можда имају вирус. Договорили смо се да хронични болесници и особе старије од 65 година могу да позову телефоном, наши фармацеути ће узети њихове податке и да ли имају прописану терапију. Обрадиће рецепте и спремити лекове и обавестити их ако имају учешће или плаћање око тих лекова. Након тога ће им бити достављени на кућне адресе бесплатно. То је наш допринос целокупној ситуацији. Могу да се јаве и суграђани који имају мање од 65 година, а који су хронични болесници, јер се њима и саветује да не излазе из куће", каже Ивана Костић- директорка Градске апотеке.

Телефон 017/422 901 отворен је за све договоре са фармацеутом око доставе и цене лекова.

Суграђани који немају тренутно важеће рецепте, а имају прописану терапију моћи ће такође да узму лекове.

"Разговарали смо са директорком Здравственог центра и они су разматрали те могућности и грађани ће и такве проблеме моћи да реше телефоном. Уколико није потребно да се одлази код лекара због неких додатних проблема, могуће је телефоном продужити терапију за наредни период и онда да се обрате нама за доставу лекова".

Број 017/422 901 отворен је и за позиве свих осталих суграђана који из неког разлога не могу да дођу до апотеке.

"Остало грађанство уколико не може да дође до апотеке из неког посебног разлога може такође да нас контактира. Ми стојимо на располагању и њима, с тим што нећемо моћи да сносимо трошкове тих њихових захтева, већ ће морати да плате брзу доставу или такси службу која ће им допремити лекове".

Када су у питању дезинфекциона средства, у Градској апотеци тренутно има гела за руке и ако су велике количине припремљене за викенд и продате у преподневним сатима. У другим апотекама у граду нема дезинфекционих средстава. Маски такође нема ни у једној апотеци у граду, али се очекује да стигну јер су поручене.

"Од дезинфекционих средстава типа асепсола немамо ништа. Немамо ни алкохол. Снабдевање је тренутно стало, немамо ништа од тога. Немамо ни средства за суво прање руку, једино што је доступно грађанима јесу заштитне рукавице", каже Ивана Марковић- апотека Јустин.

"Маске нису нека заштита. На интернету се могу видети и други модели на основу којих може да се импровизује, који су на истом нивоу као и те папирне маске које су биле у продаји. Можда је то само мало већа паника, због тога је и порасла цена на тржишту и мислим да суграђани не треба да троше енергију и да набавка маски треба да им буде приоритет. Постоји много начина да се чувају. Маске треба оставити за оне који су директно у контакту са оболелима, ту пре свега мислим на здравствене раднике који морају да збрињавају оне који су можда инфицирани вирусом", каже Ивана.

У појединим апотекама су забележене и гужве и куповина већих количина лекова.

"Има грађана који паниче.. То се примећује јер узимају веће количине лекова, односно поред хроничне терапије коју користе стално, траже и купују више витамина", каже Ивана Марковић – апотека Јустин.

Стручњаци апелују на грађане да не паниче, већ да слушају препоруке лекара и фармацеута. Више него до сада треба обратити пажњу на личну хигијену. Треба избегавати ближе контакте, гужве, продавнице које су препуне људи, настојати да удаљеност од других особа буде најмање метар, водити рачуна о хигијени, често прати руке топлом водом и сапуном или користити дезинфекциона средства. Важно је и појачати исхрану и обогатити је витаминима. У борби са свим вирусима, па и овим неопходно је одржати имунитет.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 25 март 2020 21:38

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter