ЗЗЗЈ: Интензивно се проверавају сви који долазе из земаља са високом трансмисијом корона вирусне инфекције

На подручју Пчињског округа нема позитивних на корона вирус од, до сада послатих узорака на Торлак, каже директорка Завода за јавно здравље у Врању докторка Светлана Стојановић. Интензивно се проверавају сви они који долазе из земаља са високом трансмисијом корона вирусне инфекције. Они који имају проблеме могу се јављати на броје 017 421-310 или 064/140-3289.

Наши епидемиолози су приправни и одговарају на сва питања становништва. Најважнији је први епидемиолошки податак, а последњих дана велики број људи је дошао из иностранства, из различитих разлога, каже директорка.

"Ми апелујемо уколико није неопходно да остану у земљама где су. Једноставно не можемо да зауставимо све њих. Они приликом преласка границе од Санитарне инспекције добијају решење, којим се стављају у кућну изолацију, уколико немају никакве симптоме. Уколико имају било какве симптоме, они су дужни да се јаве епидемиологу и да о промени свог здравственог стања редовно извештавају епидемиолошку службу", каже директорка ЗЗЗЈ Светлана Стојановић.

Има таквих случајева, да људи имају температуру или кашљу, а ти симптоми могу да буду знаци инфекције, али и не морају да буду. Епидемиолози их прате и по потреби узоркују материјал и достављају Институту Торлак. До сада су слата 3 узорка и сви су негативни. На Инфективном и Грудном одељењу има неколико пацијената са симптомима сличним овој инфекцији.

"Имамо неколико пацијената који се прате, који долазе из земаља у којима је висока трансмисија корона вируса, прате се, али та клиничка слика није тако јако изражена. По процени епидемиолога узеће се или не брис и послати на анализу".

Много је посла за епидемиологе, који апелују да сви који имају било какав симптом болести зову и добиће праве информације. Директорка апелује да се без преке потребе не долази код лекара. Ипак, ми смо били у прилици да забележимо поприличан број људи у кругу Здравственог центра.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено понедељак, 16 март 2020 15:54

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter