РТВ Бујановац снима часове наставе на албанском језику

Министарство просвете, науке и технолошког развоја припремило је посебан оперативни план за реализацију наставе на језицима националних мањина како би ученици и припадници националних мањина остварили право на образовање на матерњем језику у ситуацији када је због епидемиолошке ситуације обустављен непосредни наставни рад у свим основним и средњим школама у Републици Србији.

Радио телевизија Бујановац, уз техничку подршку Радио телевизије Врање почела је са снимањем часова на албанском језику. У сарадњи са Националним саветом Албанаца урађено је 25 часова за прву седмицу наставе на даљину, и то Математика за први разред – 6 часова, Албански језик за први разред 4 часа, Математика за други разред 6 часова, Албански језик за други разред такође 6 часова, Свет око нас за други разред 3 часа. Снимање се наставља и наредних дана, а часови се снимају због новонастале ситуације око корона вируса и обуставе непосредног наставног рада у свим основним и средњим школама у Републици Србији.

У обезбеђивању што већег број дигиталних и других онлајн ресурса за реализацију квалитетне наставе на даљину на мањинским језицима, министарству су значајну подршку пружили национални савети националних мањина.

''На заједничком састанку са свим директорима албанских школа договорили смо припремну листу видео снимака која би омогућила свим ученицима учење на албанском језику. Ја бих се захвалио свим представницима школа који су се укључили да што боље припремимо услове, јер школе нису на распусту, оне раде, и наравно све препоруке које смо добили од стране Министарства просвете ми поштујемо. Ово је само додатак да видео снимци који ће бити емитовани преко телевизије ученицима олакшају да уче што квалитетније, а директори школа и наставници су ангажовани и преко других мрежа интернета као што су вибер, скајп и тако даље и они комуницирају и реализују наставу. Свакодневно смо у контакту са школама у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, а оно што је за нас битно је да третирамо једнако и албанске ученике као што су третирани српски ученици. Данас настављамо снимање за 3. и 4. разред и наредних дана све до осмог. Након тога видећемо какве су могућности снимања наставе и за средње школе'', каже Рагми Мустафа, председник Националног савета Албанаца.

''Због нове ситуације у којој се налазимо у сарадњи са Министарством просвете, дошли смо до закључка да и албански ученици морају да слушају онлајн наставу, наставу на даљину. Урадили смо све неопходне припреме за све предмете који су предвиђени. У почетку стартујемо са Албанским језиком, Математиком, Светом око нас за 1. и 2. разред основних школа, а потом следе Математика, Албански језик, Природа и друштво за 3. и 4. разред основних школа, а потом од 5. до 8. разреда основних школа, поред Математике и Албанског језика, имамо и Историју, Географију, Физику, Билогију и Хемију и за ове предмете биће припремљена снимања и после ће бити емитована на телевизијама. То је нова форма наставе за наше ученике, али нормално и за наше особље. Ми ћемо се трудити да све буде завршено тако као што смо предвидели. Већина школа се одазвала захтеву како бисмо најбоље припремили наставу'', каже Зејни Фејзулаху, директор школе "Сезаи Сурои" у Бујановцу.

Емитовање часова матерњег језика од првог до четвртог разреда на хрватском, мађарском, румунском, русинском и словачком језику почело је од понедељка 23. марта.

Распоред и место емитовања часова, односно онлајн и други интерактивни дигитални ресурси на мањинским језицима биће сукцесивно постављани на линку https://www.rasporednastave.gov.rs/

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 25 март 2020 21:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter