Како спречити COVID19 да се ”прошверцује” у вашу стамбену зграду

By доктор Срђан Тасић, научни сарадник и професор август 03, 2020 0

Мање је позната чињеница да и заједничка вентилација у стамбеним зградама, у појединим случајевима, представља потенцијалан епидемиолошки проблем.

Због овога је препоручљиво да добро затворите све вентилационе отворе које имате у стану, а који су заједнички у згради (aспиратор у кухињи, вентилација у купатилу, димњак који није у функцији и сл.). Ово све из разлога што турбуленцијом ваздуха може доспети контаминирани ваздух у ваш стан из других станова (где можда има оболелих од COVID19).

Ово је посебно неопходно код aспиратора који не садржи тзв. ”неповратну клапну” или она није у функцији. Мањак вентилације у стану надокнадићете додатном природном вентилацијом (нпр. отварањем прозора).

Што се тиче заједничког улаза, стубишта, ходника, лифтова и сл. препоручује се да обратите пажњу на места где се тзв. чисти и прљави путеви, како се каже, ”укрштају” и да исте избегавате (нпр. лифт). Ова места треба чешће дезинфиковати натријум-хипохлоритом (engl. bleach) који се нпр. налази у варикини и доместосу. Водите рачуна да за ту сврху користите посебан џогер и канту. 

Савет је да испред зграде и/или стана поставите тзв. ”дезинфекциону баријеру” (пластичну или металну кадицу у којој је сунђер натопљен раствором поменутог натријум-хипохлорита нпр. Доместос-а) где ће станари увек више пута газити пре уласка у зграду и/или стан (чиме смањујете могућност уноса вируса SARS CoV2, али и других патогених микроорганизама).

Да би се заштитили од COVID19 требате да омогућите и да врата од зграде стално буду отворена како би свеж ваздух стално циркулисао кроз заједничке просторије (ако су врата ”дупла” најбоље да су наизменично отворена).

 Аутор текста је доктор Срђан Тасић, научни сарадник и професор

Микробиологије и Хигијене и безбедности хране

Академије техничко-васпитачких струковних студија у Нишу – Одсек Врање

 

 

 

 

Оцените овај чланак
(6 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У Дому здравља отворене две ординације за онколошке пацијенте - Радио Телевизија Врање https://t.co/ElYfSHAXtb via… https://t.co/uDINDsD5rJ
Са цвећем у бољу и сигурнију будућност - Радио Телевизија Врање https://t.co/97UiURWP4H via @tripplesworld https://t.co/HOvPDGcnl8
Данас је Трнова Петка - Радио Телевизија Врање https://t.co/PZJ1Q3tb0n via @tripplesworld https://t.co/Gk88no8qBY
Follow RTV Vranje on Twitter