Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто

У две ковид болнице у Врању капацитети су скоро 100 посто попуњени, остало је око 20-так слободних места. 60 пацијената је на кисеоничној потпори, са тешким клиничким сликама,  каже др Наташа Стојиљковић, помоћница директора Здравственог центра Врање. Ситуација је веома озбиљна и тешка у округу, зато је важно вакцинисати се. Вакцина не штити од заражавања али ублажава тешку клиничку слику.

Здравствени систем је пренапрегнут, то је реченица која се често чује у последњих годину и по дана, али је у овом случају у Врању конкретно тако. Остало је још мало слободних места у болницама, а највише забрињава што је велики број пацијената на кисеонику.

„Имамо 20-так места са данашњим даном у обе ковид јединице, с тим што је стара психијатрија скоро потпуно попуњена, а стара хирургија још није. Оно што је јако важно је да је 60 пацијената на кисеоничној потпори са тешким клиничким сликама.Има пацијената који су и вакцинисани, међутим статистички, невакцинисани пацијенти упадају у теже клиничке слике, што је јасна порука и без икакве друге приче“, истиче Наташа Стојиљковић помоћница директора ЗЦ Врање.

Скоро свакодневно се по неки пацијент транспортује у друге медицинске центре јер то захтева озбиљност његовог стања.  Зато је важна превенција. др Стојиљковић напомиње да је вакцинација мало боља, да се број вакцинисаних повећава, али да то још увек није довољно. На сву срећу у болницама у Врању нема младих људи. Инфкеција код њих пролази лако, најчешће без већих проблема.

-Вакцинација је једини наш излаз из ове ситуације. Вакцина није заштита од болести, од инфекције, вакцина је заштита од тежег облика болести или лошег исхода.  јасна је др Стојиљковић. Било је заражавања и после ревакцине, чак и оних који су два пута инфицирани али подаци показују да су те  клиничке слике биле лакше и нису захтевале кисеоничку потпору или болничко лечење“ објашњава докторка.

Она каже да је функционисање саме установе отежано. У ковид болницама је ангажовано око 30 лекара и преко 70 техничара и сестара који су измештени са својих одељења и матичних радних места, то ремети убичајен рад тих одељења и квалитетно пружање услуга и здравствене заштите пацијената који нису оболели од короне већ имају хроничне болести. Одложен је и „хладан програм“ односно операције које нису хитне, али према речима докторке то ће касније продужити листе чекања и ствотири додатне проблеме. Све једно друго повлачи и усложњава, а разлог је чини се наша неодговорност.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 24 септембар 2021 15:02

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Одлични резултати врањских клубова - Радио Телевизија Врање https://t.co/aqS7OFgfgF via @tripplesworld https://t.co/aq04OZ1pqT
РК Врање: Добар старт, идемо даље - Радио Телевизија Врање https://t.co/m4DsnOnvuV via @tripplesworld https://t.co/Q3aFaIAjW1
Follow RTV Vranje on Twitter