Ситуација са корона вирусом је и даље непромењена у Пчињском округу, са благим осцилацијама. По епидемилошким критеријумима је и даље ванредна и тешка.

Међу школском децом постоји повећан број у односу на претходан период. Према последњем пресеку шесторо деце предшколског узраста  је оболело од ковида, десеторо школског узраста. Међу здравственим радницима нема већег оболевања каже епиемилог Слађан Станковић и истиче да је већина њих вакцинисана.

„Радно способно становништво је свакодневно у интензивним контактима и не постоји разлог да особе у узрастној категорији од 18 до 50 година не прими вакцину и не допринесу да заштите своје здрваље, здравље своје породице и запослених у колективу“, напомиње врањски епидемиолог.

Количина антитела након прележане короне или вакцинације зависи од самог организма односно од јачине основног имунитета, додје др Станковић.

„То је индивидуално. Доктрина каже да се антитела створе минимум за три недеље. Али је некада потребно више времена, месец до месец и по дана. Потребна су епидемилошка праћења да се види кроз које време пада титар антител. Али оно што смо за сада утврдили  јесте да, баш као што је предвиђена вкцина, након шест месеци слаби титар антитела, некада и раније код организама са ослабљеним имунитетом. Али се у сваком случају не треба оптерећивати. Зато што тај имунитет није исти као код других заразних болсти као што су мале богиње, него је краткотрајан“, каже Станковић.

Након шест месеци по његовим речима антитела ће се смањити и неће бити довољна  да би заштитила организам. Вакцина свакако штити од тежих форми болести зато што у организму постоји траг, тело га препознаје и у контакту са короном  савладаће вирус и развиће се лакша клиничка слика.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 28 октобар 2021 13:52

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter