Кон: Појава нове варијанте, догађај који не сме да се игнорише

Јужна Африка, Боцвана, Белгија, Хонг Конг и Израел земље су у којима је откривена нова варијанта корона вируса, названа омикрон. Светска здравствена организација означила га је као сој који изазива забринутост и још увек се не зна да ли носи повећани ризик од поновне инфекције од досадашњих варијанти.

Еволуционарно гледано сваки нови сој вируса би требало да буде блажи, кажу стручњаци, али то још увек не знамо. Таман када смо помислили да смо вирус корона исцрпели и дошли до неког наслућујућег краја, појавила се нова варијанта вируса.

"Појава нове варијанте, она је и добила назив Омикрон, је свакако догађај који не сме да се игнорише, јер број мутација је значајно већи, тридесет и две, за разлику од досадашњих мутација које су изазивале промене и којих је било око 10. Несумњиво је да ће неких промена бити, оно што је важно сада испитати да ли ове вакцине које имамо делују и да ли је досадашњи природни имунитет довољан", каже епидемиолог Предраг Кон.

Питање је велико колики је потенцијал новог соја или варијанте вируса, како су га епидемиолози категорисали, колико ће имати снаге да се прошири по читавом свету. "Кога змија уједе и гуштера се плаши", каже др Кон и додаје да је неопходно све епидемиолошке мере подићи за један или два степена више.

Једини излаз из ове ситуације је вакцинација, чак и ако постојеће вакцине немају потпуно дејство као на остале сојеве. Деца у узрасту до 18 година, чине огроман део популације, зато је сада фокус управо на ту категорију, а ако се узме у обзир и податак да их је око 800.000 у школском систему, свакако да би вакцинација те узрасне категорије направила разлику у епидемиолошкој слици.

"Вакцинација у тој популацији је нешто што је јако пожељно, епидемиолошки посматрано, с друге стране имамо и јасну препоруку удружења педијатара за имунизацију, а посебно за ризичне групе за које треба да буде обавезујућа. Није ми јасна наша стварност, а то је да хоћемо себе да заштитимо, а децу не. То показује да родитељи упорно мисле да је вакцина нешто што може више да штети него сама болест", наглашава епидемиолог Кон.

"Одабир болести је погрешан одабир" изричит је доктор, јер они који сматрају да је боље да се дете сусретне са вирусом, а не са вакцином, дубоко греше.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено понедељак, 29 новембар 2021 13:32

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter