Одштампајте ову страницу

Од 358 особа са териториjе Пчињског округа 50 лица заражено коронавирусом

Охрабрујуће информације из врањског Завода за јавно здравље. Из дана у дан смањује се број новозаражених, али опрез остаје. Карактер епидемиолошке ситуације је неповољан са опадајућом тенденцијом.

И даље је опадајући је тренд новозаражених, са благим, периодичним осцилацијама. Према последњем пресеку само је 14 посто новооболелих, а то значи 50 новорегистрованих случајева од 358 тестирана узорака. Врање и даље бележи највећи број инфицираних особа, док се у осталим општинама смирила ситуација и бележе се појединачни случајеви.

"30 је новозаражених јуче у Врању, 7 у Сурдулици, 3 у Владичином Хану, по 4 особе у Босилеграду и Бујановцу и 2 у Трговишту. Општина Прешево не региструје обољевање. До 6 година узраста, оболела су два детета. Смањује се број првих прегледа у ковид амбуланти у АТД-у, доминирају отпусти у односу на пријеме, било је 2 пријема и 5 отпуста током јучерашњег дана у ковид болницама у Врању, док је укупно хоспитализовано 64 пацијента", каже др Слађан Станковић.

Када говоримо о клиничким сликама, у 15 одсто случајева оне имају карактер средње тешких, док је 85 процената њих са лакшом и не захтевају хоспитализацију. По епидемиолошким критеријумима ситуација је и даље неповољна, али има добар ток и полако се смирује, а свему томе свакако доприноси имунизација, зато је и даље на снази апел свих стручњака.

"Нада је полако на видику, сигурно је да ћемо победити пандемију, само је битно да будемо савесни и да будемо одговорни. Имамо пример да се пандемија сузбија у свету у неколико земаља, а то је довољно да нам послужи као пример да можемо великим процентом вакцинисаних, преко 80 процената да сузбијемо пандемију ковид 19", наглашава епидемиолог Станковић.

Такав случај још увек није са нашим округом. Најближа том идеалу је општина Прешево са 79 одсто вакцинисаних, у Врању је 54 процената, док остале општине бележе слабије резултате. Свакако не треба изоставити ни вакцинацију против сезонског грипа. Први контигент је већ потрошен, али вакцинација  траје, а управо почетак децембра је најранији период када се може очекивати његова појава, и како кажу стручњаци, од његове регистрације наредних 6 недеља има највећу епидемијску моћ.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 03 децембар 2021 14:45

Сродни чланци