Др Станковић: Само имунизацијом добијамо борбу са коронавирусом

Наставља се опадајући тренд заражавања вирусом корона. Све је боља и боља ситуација како у Пчињском округу тако и у читавој земљи. Само масовном имунизацијом и вакцинацијом 80% становништва, можемо бити сигурни да ће овакав тренд трајати.

Прошла недеља била је изузетно добра када је вирус ковид 19 посреди, сваким даном смањивао се број новозаражених у целом округу. Понедељком, некако по традицији, број новозаражених је мањи зато што је и мањи број прегледа током викенда, али се прошлонедељни, опадајући тренд, пренео и на ову.

"Према јучерашњем пресеку имамо 49 новозаражених на подручју Пчињског округа. У процентима то је 13,4 %, односно 367 тестираних узорака је апсолутни број од 49 заражених. Врање и даље има неповољну епидемиолошку ситуацију, док је у осталим општинама стабилна. 30 новозаражених је регистровано у Врању, 7 у Сурдулици, 4 у Владичином Хану, 4 у Бујановцу, по једна особа у Прешеву и Босилеграду и 2 у Трговишту. Можемо да кажемо да се у осталим општинама округа, осим у Врању, региструју се појединачни случајеви обољевања", каже др Станковић

Међутим, још увек брине велики број хоспитализованих пацијената у ковид болницама у Врању, њих је тренутно 65. Током јучерашњег дана било је 6 пријема и 4 отпуста, 10 до 20 % свих пацијената у ковид систему врањске болнице има средње тешке клиничке слике. Забрињава да је повратком ученика са ванредног распуста у школама почео да расте и број  оболелих из те категорије, па су тако јуче регистрована 2 детета заражена предшколског узраста и 5 ученика основних и средњих школа.

Стручњаци и даље тврде да је вакцинација једини излаз из ове пандемије. Општина Прешево је лидер у региону и полако се приближила том идеалу од 80 % вакцинисаних.

"Према последњем пресеку Врање има 54% вакцинисаних, не рачунајући грађане Републике Северне Македоније. То је солидна али не и сасвим довољна бројка. Прешево има 79%, општина Босилеград има 58%, 49% имају Сурдулица и Бујановац, Трговиште има 41% и општина Владичин Хан веома слабо, са само 38% имунизованих. Заиста је потребно да се ради на промоцији вакцинације и да се дође до становништва руралних предела и сеоских средина, да се вакцинише становништво, како бисмо што пре добили борбу са корона вирусом", напомиње епидемиолог.

Последњих дана, бележи се повећано интересовање становништва Пчињског округа за имуницацијом, а посебно радује податак да у Владичином Хану, као општине са најслабијим процентом вакцинисаних, влада посебно интересовање за руском вакцином и то баш оне произведене на Торлаку у Србији.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 07 децембар 2021 13:37

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter