Неповољна епидемиолошка ситуација у округу, све већи број деце међу оболелима

Претходних дана забележен је рекордан број оболелих од корона вируса у Пчињском округу. Дневно се региструје око 400 нових случајева. Према последњим подацима 62,6 посто је новозаражених у односу на број тестираних.

Епидемиолошка ситуација се свакодневно компликује јер је вирулентност вируса велика, па је број оних који се јављају у ковид амбулантама забрињавајући, каже др Слађан Станковић епидемиолог Завода за јавно здравље.

„Јуче је регистровано 394 новa случаја у Пчињском округу од 629 тестираних. Врање и даље има највећи број новозаражених 245, Бујановац има 38, Владичин Хан 37, Сурдулица 30, Трговиште 20, и по 12 особа у Прешеву и Босилеграду је новооболело. Оно што карактерише епидемиолошку ситуацију је поновно обољевање деце. Јуче је забележено 14 нових случајева предшколске и  25 школске деце, што додатно оптерећује ситуацију. У ковид болници у Врању хоспитализовано је 46 особа, било је 5 пријема и 2 отпуста. Поново се пуне болнички капацитети што епидемиолошкој ситуацији даје карактер изразито неповољне,“ каже др Слађан Станковић, епидемиолог.

Охрабрује што се код свих, као и код деце, ради о углавном лакшим клиничким сликама које не захтевају хоспитализацију. Међутим, полазак у школу упркос прописаним мерама и моделима наставе претставља ризик за већи број оболелих.

Доктор још једном указује на основне епидемиолошке мере и поступања код ковид позитивног случаја. Особе које су позитивне треба да остану код куће у изолацији, не треба да одлазе на посао, а деца у школу како се инфекција не би ширила.

„Важна је и та нека кућна изолација. Углавном се ради о лакшим облицима обољевања, где доминирају симптоми грла и носа, јављају се најчешће и главобоље. Потребно је мировање и због бржег оздрављења и због прекидања преношења инфекције“, објашњава др Станковић.

Осим короне у циркулацији су и други вируси, па чак и грип, али је ковид доминантан тренутно, не само у Пчињском округу, већ у целој нашој земљи.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 24 јануар 2022 13:34

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter