И код нас и у свету  епидемиолошка ситуација у односу на пандемију коронавируса под контролом је здравствене службе. Има спорадичних обољевања, али без тежих форми болести, тако да је ова пандемија на силазној путањи, оцењује епидемиолог Слађан Станковић.

Епидемиолошка ситуација  у односу на коронавирус стабилна  је у Врању и округу, оцена је доктора Слађана Станковића, епидемиолога у Заводу за јавно здравље. Вирус се припитомио, како би народ рекао, тако да нема епидемиолошку форму.

 „Вирус је до сада претрпео четири  мутације, изгубио је своју патогеност и пандемија је на силазној путањи. У јесењим месецима можемо очекивати повећано обољевање, али је вирус изгубио своју снагу и сада немамо оболеле са упалом плућа и смртне исходе“, каже др Станковић.

У претходних месец дана  ретки су били случајеви обољевања, а било је дана када их уопште није било. Процењује се да се многи нису ни јављали лекару због благе форме болести , тако да  је болест прошла незапажено, као нека врста прехладе.

 Др Станковић сматра да смо достигли одређени степен колективног имунитета  рачунајући да је значајан број људи у округу преболео ковид, њих око 40 хиљада.

„То је један имуни бедем, тако да се вирус одомаћио, ми ћемо живети са њим и он ће постати  као и други респираторни вируси“, каже др Станковић.

До сада је у округу вакцинисано око 57 одсто становништва , чиме је достигнут одређени степен колективног имунитета.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 22 јун 2022 14:29

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter