Образовање

Образовање

Академија техничко васпитачких струковних студија  у Врању спремна је за пријем нових студената. Које смерове нуди ова високообразовна установа и зашто да се свршени средошколци определе за неки од смерова које нуди ова Академија сазнајемо у наредним минутима.

Почињу припреме за одабир жељеног факултета и пред будућим студентима је велика прекретница. Заинтересовани ће моћи да се определе за неки од смерова које нуди Академија техничко васпитачких струковних студија Одсек у Врању. 

''Што се тиче основних струковних студија  могући су уписи на студијским програмима прехрамбене технологије, заштите животне средине , машинског инжењерства, друмског саобраћаја, инжењерства намештаја и ентеријера , производне економије и предузетничког менаџмента .Укупна квота је 190 студената, од тога 110 буџетских , остало су самофинансирајући. Поред тих седам основних струковних студија имамо и два специјалситичка струковна програма, то су једногодишње студије , друмски саобраћај и транспорт  и инжењерски менаџмент. Када је мастер струковни програм у питању , имамо међународну економију и предузетништво и други је технолошко инжењерство,'' објашњава др Гордана Богдановић, шеф катедре за заштиту животне средине и технологију.

Како би будући студенти могли да се ближе упознају са Академијом и оним шта нуди Oдсек у Врању, од понедељка до петка у овој високообразовној установи  биће организована недеља отворених врата  .

''Недељу отворених врата организовали смо на овај начин, јер не желимо да стварамо гужву и морамо да поштујемо епидемиолошке мере. Одељења ће бити отворена сваког дана од 10 до 13 сати, тако да ће будући студенти моћи да виде много тога. Биће приказани вебинари као и пропратни филм . Наставници који су задужени за промоцију су обилазили и средње школе, тако да нам је кампања врло успешна,задовољни смо,'' каже др Јелена Марковић помоћница руководиоца за наставу и акредитацију.

Новина је што се у овој високообразовној установи од ове године уводи дуално образовање тако да ће се оно  применити кроз два студијска програма : прехрамбена технологија и програм инжењерства намештаја и ентеријера. Ова Академија је једна од пет у Србији које су ушле у процес дуалног образовања, што је врло значајно за будуће студенте који се определе за ову високошколску установу.

 

Последњи пут измењено петак, 14 мај 2021 15:35

Висока школа за пословну економију и предузетништво почела је са промоцијом смерова по врањским средњим школама. Будуће студенте ПЕП-а, поред примамљивих програма, очекују и бројне финансијске олакшице и погодности.

Представници ДЛС ПЕП Центра за студије на даљину у Врању, заједно са представницима Високе школе за пословну економију и предузетништво из Београда, кренули су са обиласком средњих школа и промоцијом својих смерова потенцијалним будућим студентима.

''Ми се бавимо студијама из области економије и права, имамо акредитоване смерове на даљину и традиционално учење. То су Пословна економија и предузетништво, Финансије, банкарство и осигурање и студијски програм Право на основним академским студијама, тако да они добијају звања која су академска, дипломирани економиста, дипломирани правник. Такође, за оне студенте који су завршили основне студије код нас могу пронаћи своје даље усавршавање на мастер студијама из области економије, на студијским програмима Пословна економија и предузетништво и Финансије, банкарство и осигурање и тако добити 300 ЕСП бодова и оставрити звање мастера економије, што је данас донекле неопходно за боље запошљавање,'' каже Тамара Весић, асистент на Високој школи за пословну економију и предузетништво.

Високошколска установа ПЕП нуди могућност додатног усавршавања током школовања, велики број субвенција и стипендија својим студентима, носиоци Вукових диплома добијају прву годину бесплатно, такође је сва литература за спремање испита и проширивање знања бесплатна. Настава је у поподневним сатима, што нуди и могућност студирања запосленим лицима. Присутан је модеран начин студирања кроз ДЛС систем, али и традиционални видови наставе.

''Нудимо бесплатан пријемни испит, бесплатне уџбенике, такође нудимо стипендије по успеху, предузетничке и породичне. Високошколска установа ПЕП нуди добре програме, програм економије, права, где након завршеног мастера стичете 300 ЕСП бодова, након завршеног права студенти могу да сходно Закону полажу правосудни испит, нудимо стипендије и ту смо у граду,'' додаје Милош Трајковић, представник ПЕП ДЛС Центра у Врању.

Пеп је поново на адреси 29. новембра број 16, тако да сви заинтересовани могу и лично затражити све додатне информације, или се информисати на сајту ПЕП-а.

Последњи пут измењено среда, 12 мај 2021 12:45

Свечано и уз много најлепших дечијих осмеха, почео је да ради вртић Звончица у горњем делу града, девети објекат Предшколске установе „Наше дете“. У овом делу града никада није постојао вртић, а најважније је то што ће бити од велике користи деци и родитељима.

Свечано и весело је било приликом пресецања врпце, онако како сваки нови објекат заслужује, а објекти за смештај наших најмлађих, понајвише.

Руководство града и вртића обишло је све просторије новог вртића од заједничких, преко радних, до санитарних чворова, кухиње и подрумских просторија. Тридесетак малишана, који тренутно бораве у вртићу игром и смехом подсетили су нас на оно што је најважније, а то је њихова сигурност, безбедност и комфор.

''Овај део града није имао вртић и овим ми настављамо оно што смо почели, а то је да сваки део града има свој вртић. У насељу Рашка смо почели изградњу вртића и тамо ће се интензивирати радови. Презадовољан сам овим вртићем, који је раније радио у неким другим условима. Захваљујем се власнику и инвеститору Драгану Костићу, који је имао разумевање и стрпљење, па иако су у почетку преговори били тешки, нашли смо заједнички језик на задовољство, пре свега, грађана и деце из овог дела града, јер ће имати прелеп објекат за употребу,'' рекао је градоначелник Врања Слободан Миленковић.

Град Врање је уговорио откуп објекта, који има употребну дозволу, за 54 милиона динара, а износ се исплаћује током 5 година. Грађани овог дела града су желели да добију овакав објекат и наставићемо и даље да улажемо, и то пре свих у реконструкцију вртића Дечија радост, каже градоначелник. Наш град је један од ретких који више од 15 посто буџета издваја за Предшколску установу.

''Данас је велики дан за град, отвара се велика кућа, нова кућа за децу, која ће бити увек пуна смеха и радости. Деца су та која нас спајају и повезују и она су наш покретач и наша мотивација. У име деце, породица и свих запослених захваљујем се градоначелнику и заменици, јер су препознали потребе деце и породица овог дела града,'' каже Весна Џикић, директорка Предшколске установе.

У складу са новим програмским основама, овај вртић ће се прилагођавати потребама деце и породице, a моћи ће да прими и до 100 детета. То значи да ће долазак деце у вртић бити флексибилан, а деца ће моћи и да бирају да ли ће у подне одмарати или се играти, истакла је директорка.

На оригиналан начин позвана су деца да дођу у нови вртић, а није изостало ни  пуштање балона.  

 

 

 

 

 

Последњи пут измењено среда, 05 мај 2021 14:38

Михаела Миленковић, ученица четвртог разреда Гимназије "Бора Станковић" у Врању освојила је треће место на републичком такмичењу у писању есеја у организацији Департмана за историју Филозофског факултета у Нишу.

Тема овогодишњег такмичења била је стогодишњица смрти краља Петра I Карађорђевића.

Михаела,која већ годинама активно осваја награде на бројним литерарним конкурсима, истиче да јој је ово један од дражих успеха, јер је овај есеј чин њене захвалности нашим славним прецима и истински родољубивом краљу Петру I.

Овај рад је, како каже, потврда њене љубави према својој  домовини и њеној богатој историји.

Ментор и велика подршка на овом такмичењу била је Оливера Ђорђевић, професор српског језика, којој је овом приликом уручена Повеља за афирмацију историје и развијање свести о значају историјске науке у образовном систему.

Михаела и њена професорка награду су преузеле на пригодној свечаности у свечаној сали Филозофског факултета у Нишу.

Ово је још једно признање Михаели која својим радом, талентом и љубављу осваја заслужена признања и награде.

 

Последњи пут измењено петак, 30 април 2021 10:01

Богдан Миленковић, ученик првог разреда гимназије "Бора  Станковић" у Врању, постигао је велики успех на Државном такмичењу из физике ученика средњих школа освојивши трећу награду. Такмичење је одржано у 23. и 24. априла у Првој крагујевачкој гимназији.

Његов ментор  Саша Јовановић, проф. физике истиче: " Ученици попут Богдана  чине позив просветног радника посебним, јер овакав таленат  какав поседује Богдан подстиче све нас и мотивише за свет науке“. 

О резултатима и посвећености  ученика Богдана речи похвале има и одељењски стрешина  Дивна Пешић , проф. математике. Она истиче: „Освојена места на такмичењима из географије, физике, и других предмета, као и учешћа на пројектима и спортским активностима, само су показатељи Богданове свестраности и многобројних интересовања на разним пољима".

Богдана ћемо позвати да буде наш гост у неком од  „живих“ програма, не би ли из прве руке чули утиске и очекивања овог талентованог младића.

Страна 1 од 123

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Из дана у дан све стабилнија епидемиолошка ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/e2ir7NTyDW via… https://t.co/4q4D9sk5Fd
Градоначелник: Паркови су огледало градова, нашим можемо да се поносимо - Радио Телевизија Врање… https://t.co/KSYTpUTLhh
Све мање оболелих и све више вакцинисаних - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZL0gDXFBBh via @tripplesworld https://t.co/4PSpK23cVR
Follow RTV Vranje on Twitter