Одржана прва проба велике матуре

У више од сто средњих школа у Србији организована је проба велике матуре за ученике треће године.

Крајњи циљ је да ученици по завршетку средњошколског образовања не полажу пријемене испите на факултетима, али ће за почетак бити пријемног на оним факултетима за које влада највеће интересовање.

Велика или државна матура, пре пола века била је доказ и образовања и зрелости.

Идући ка том циљу у целој земљи, па и у Пчињском округу последња три радна дана октобра организована је пробна државна матура у Техничкој школи у Врању, Гимназијама у Владичином Хану и Босилеграду и Пољопривредно-шумарској школи у Сурдулици.

"У проби су учествовали ученици треће године, јер ће они школске 2021/22. године, да заврше средњу школу и први пут полагати државну матуру. Улога пробе је да се, пре свега, провери процедура полагања, која је слична полагању завршеног испита у основној школи и оно што је највежније да се одмере захтеви који ће бити дати  ученицима да решавају на главној матуру те школске године", каже Јовица Стевановић, просветни саветник.

Ученици су полагали тестове из српског, математике и стручних предмета.

Циљ је вишеструк, каже Стевановић. То је проверава образовног система, усклађивање са европским захтевима, а на основу резултата државне матуре ученици ће моћи да уписују факултете и добиће сертификат о завршеној средњој школи.

"За ову генерацију, за ученике треће године, неће на свим факултетима бити полагања пријемних испита. На основу државне матуре ученици ће моћи да уписују факултете. У почетку ће се сигурно један број факултета определити и за додатну проверу знања, како би на неки начин направио бољи филтер за упис ученика", јасан је Стевановић.

То се пре свега односи на факултете за које влада веће интересовање, док се не стекне веће поверење у државну матуру, а онда ће бити све мање таквих факултета, објашњава Стевановић.

Крајњи циљ је да виза за упис на факултете буде положена државна матура, без додатног стреса и за ученике и за родитеље, приликом полагања пријемног на факултету.

Управо одржану прву пробу провераваће Завод за вредновање квалитета образовања, а планирана је и још једна у мају.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 02 новембар 2020 14:27

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter