Одштампајте ову страницу

Унија синдиката просветних радника Врања: Очекујемо да ће почети да се решавају нагомилани проблеми

Унија синдиката просветних радника Србије подсећа на све теме и проблеме са којима се сусрећу просветни радници у Србији, али и на захтеве које су упутили новом министру просвете, Бранку Ружићу. Захтеви се тичу зарада запослених у образовању, преговора о платним разредима, исплате неких заосталих потраживања и слично.

С обзиром да је најављени минималац за 2021. годину 6,6 посто већи, Унија синдиката просветних радника залаже се да однос минималца према плати наставника буде 1:3, те очекују значајно повећање зарада. Инситирали су и на наставку преговора о платним разредима чија се примена очекује од 1. јануара 2021. године.

Такође, у захтеву који су упутили министру Ружићу, траже да се коригују коефицијенти ненаставном особљу са четвртим и петим степеном, као и шефовима рачуноводства са четвртим и шестим степеном. Захтевају да и помоћном особљу буду кориговани коефицијенти, јер се према постојећим њихове плате допуњују до минималца.

Такође, Унија синдиката просветних радника Србије тражи да се плате путни трошкови, ангажовања чланова у радним подгрупама при школским управама и Централној радној групи при Министарству просвете, као и да им се исплате заостале Светосавске награде које су дефинисане Посебним колективним уговором 2015. године, али и 25 хиљада динара из уштеда које су остварене у систему смештањем технолошких вишкова.

''Верујем да ће нагомилани проблеми почети полако да се решавају,  потези новог министра су охрабрујући,'' каже Душан Младеновић, председник Уније синдиката просветних радника Врања. Поред њега, на конференцији је говорио и Александар Стевановић, члан Главног одбора Уније, чији су представници данас организовали конференције у свим градовима.

Састанак представника четири репрезентативна синдиката са министром просвете, Бранком Ружићем, одржан је данас, а порука министра је да нису на супротстављеним странама, већ да су партнери који треба да отворе здраву комуникацију, да се разумеју и заступају интересе запослених у просвети. Наглашава да ће се преговори наставити у договору са ресорним министарствима.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 04 новембар 2020 16:38

Сродни чланци