Први онлајн интернационални научни скуп у организацији Педагошког факултета у Врању

Педагошки факултет у Врању организовао је први онлајн интернационални научни скуп на коме су, осим колега из Јагодине, учествовали научни посленици из Велике Британије, Уједињених Арапских  Емирата, Канаде, Француске, Хрватске, Словеније, Бугарске и Северне Македоније. Учесници су разменили искуства о начину рада, актуелном тренутку и изазовима и будућим перспективама у научном свету.

Тема скупа била је „Стратешки правци унапређења високог образовања, изазови и дилеме“. Педагошки факулет упустио се у изазов да први пут организује један овакав међународни скуп. Око 20 учесника је припремило научне радове и презентовали су их, искористивши прилику и да се виде и поразговарају са својим колегама.

Зоран Момчиловић, декан Педагошког факултета у Врању овом приликом истакао је да они размењују информације, да су радови теоријског и емпиријског карактера, што је врло значајно. ''Сва искуства значајна су због амбијента у коме се налазимо и пандемије. Очекујем да ће све то имати доброг одјека, не само у Врању и Јагодини и међу учесницима из ових земаља, већ на ширу друштвену, културну и научну јавност у Србији,“ каже Зоран Момчиловић, декан Педагошког факултета у Врању.

Ефекти овакве сарадње, размена искуства и научни приступ теми требало би да се виде ускоро.

Продекан за науку, Александар Стојадиновић каже да су ефекти овог научног скупа унапређење наставе, пре свега високог образовања, који ће дати рефлексију на сво образовање почевши од предшколског до универзитетског образовања.

Припремљени научни радови налазе се у зборнику који је већ урађен у електронској форми, на енглеском језику, а ускоро ће бити и штампано издање.

Организатори скупа истичу да ће овакав вид размене искуства бити будућа песпектива и начин рада и комуникације са осталим стручним и научним светом, ако се има у виду актуелни тренутак. Зато је важно ухватити корак са развијеним земљама. Педагошки факултет има капацитета и жели да, заједно са својим студентима, напредује константно. Организација овог догађаја говори у прилог томе.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 06 новембар 2020 16:38

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter