Креативно еколошко решење петошколаца међу најбољима на Школском климатском изазову

Еко решење „Канта Микрочитач“, школског тима ''Еко Петошколци'', ОШ „Светозар Марковић“ из Врања – постало је пети финалиста овогодишњег Школског климатског изазова.

Ово онлајн такмичење окупило је 30 основаца који су имали прилику да осмисле креативна еколошка решења програмирањем микро бит уређаја и израдом прототипа решења од рециклажних материјала.

Ученици су одговорили изазову и тако се пласирали међу пет најбољих, а своју идеју представили су и на такмичењу Климатон, где су заузели сјајно пето место.

''Канта Микрочитач'', идејно решење ученика основне школе ''Светозар Марковић'' изазвала је велику пажњу на овогодишњем Школском климатском изазову и пласирала их у само финале такмичења.

Тим који чине Вила Станковић, Лука Ордић и Матеја Ристић нашао се међу пет најуспешнијих.

Информатика и савремене технологије на овај начин стављене су у функцију екологије, а још већи је успех што је реч о тиму који чине ученици четвртог и петог разреда који су се сами пријавили за ово такмичење.

''На часовима информатике смо учили да програмирамо микро бит. Тим знањем смо учествовали на овим такмичењима и пројекат нам је био да интегришемо микро бит на канту и да он броји отварања канте, да видимо да ли људи поштују природу или загађују околину", каже Лука Ордић, ученик петог разреда ОШ Светозар Марковић.

''Није било толко тешко као што смо мислили и много је значајно за природу тако да би деца и старији људи бацали смеће у канту, а не у природу", јасан је Матеја Ристић, ученик петог разреда.

Сви финалисти су победници овогодишњег климатског изазова. Тимови ће бити награђени микро бит уређајима, ваучерима за похађање едукативних програма електронике и прогрмирања, књигама приручницима.

Своју идеју ученици пете школе представили су и на такмичењу Климатон где су заузели сјајно пето место.

''Били смо и на другом такмичењу, Климатон и наша идеја је да сви користе ту канту у свим градовима и државама и ту смо идеју представили на овом такмичењу. Ми смо били најмлађи на том такмичењу и добили смо пуно похвала", објашњава Вила Станковић ученица четвртог разреда ОШ Светозар Марковић.

Њихова сарадница на овом подухвату била је и ученица Јована Стојичић из Београда, а такмичење се одвијало онлајн на зум платформи.

Деца се на овај начин припремају и усавршавају у примени нових технологија, уче да дизајнирају, користе своју креативност и нове технологије.

Тијана Ђокић, директорка ОШ Светозар Марковић истиче: ''Ово је велики успех за нашу школу и за њих саме с обзиром да смо се нашли у овој ситуацији у каквој јесмо, просто није уобичајено, није очекивано да се ученици на тај начин пријављују и да желе да учествују на таквим панелима и на тако дугим обукама које претходе самом финалу, тако да самим тим они су за мене победници. Ово је јако значајно за нашу школу и за њих саме зато што ће преносити своја знања и својим вршњацима јер ту се учи о неким новим начинима рада, учи се о начинима рада кроз онлајн наставу примењује се нова терминологија и мислим да им одлично иде".

Ово није први пут да ученици ''пете'' школе на челу са професором информатике, Сашом Ристићем, остварују сјајне резултате из области информатике и програмирања, а подсећамо, били су међу најуспешнијима и на Светском такмичењу роботике прошле године.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено понедељак, 30 новембар 2020 16:22

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter