Одштампајте ову страницу

Идејом ''Теретана као електрана'' Екопетошколци победили на ДИЗАЈНАТОН-у

Kреативно решење ученика основне школе Светозар Марковић ''Теретана као електрана'' победник је овогодишњег такмичења на тему Одрживи извори енергије и климатске промене. Глобални Дечји дизајн маратон истовремено се дешавао у 20 земаља, а ове године трећи пут је одржан у Београду. Такмичење се одвијало онлајн а ''екопетошколци'' су се показали као најбољи у великој конкуренцији.

Вила Станковић, Јована Стојичић, Лука Ордић и Давид Станојковић, окупљени у тим ,,Екопетошколци’’, победили су на трећем Глобалном дечијем ДИЗАЈНАТОН-у.

Реч је о такмичењу које је организовао КидХуб из Београда на тему „Одрживи извори енергије и климатске промене“. Хиљаду деце широм света у истом тренутку дизајнирало је предлоге решења за бољу планету.

На овом такмичењу, деца су решења креирала помоћу електро-компоненти, програмирања са Микробит-ом уз употребу и различитих креативних материјала. Победничко решење под називом  „Теретана као електрана“ осмислили су врањски основци.

Давид Станојковић објашњава њихов модел:

''Овде имамо генератор и акумулатор и направљени су од материјала који може да се рециклира. Гуму прикачимо на бицикл и генератор механичке енергије из њега иде у акумулатор и пуни батерију, а касније ту електричну енергију из батерије можемо користити за пуно ствари, као на пример за осветљење, мање електричне уређаје или пуњење мобилних телефона.''

Лука Ордић каже:

На педалу бицикле смо интегрисали микробит који броји количину кинетичке енергије. Радио таласима он шаље другом микробиту колико је батерија напуњена. том батеријом можемо напунити телефон, таблет или лаптоп и осветљавати школска дворишта. Моја улога на том такмичењу била је програмирање микробита. Ја сам програмирао и стављао програм и они су радили један део тог пројекта.

Вила Станковић додаје:

''Ми смо дошли на идеју да прочишћавамо, пре свега, наш ваздух да ученици могу да возе те бицикле и да се школска дворишта осветљавају и да могу ученици да пуне телефоне. Моја улога је била да нацртам и скицу где ми шаљемо писмо великим компанијама, како би нам они поклонили саднице дрвећа, да нас награде и да бисмо ми то дрвеће посадили у школско двориште и на тај начин прочишћавали ваздух. ''

Ово је још једна идеја Екопетошколаца коју ће они реализовати, а надају се да ће велике компаније одговорити њиховим захтевима. На тај начин би, кажу, правили мале шуме које би у будућности пречишћавале ваздух, смањиле температуру лети у том окружењу и биле праве мале фабрике кисеоника у граду.

''Стварно је ово велики успех. Ја сам презадовољна колики су успех деца постигла, ми ментори смо им помогли у томе. Они су прво слушали онлајн радионице 15. и 16. јануара, тада су учили о климатским променама, о програмирању микробитова, а онда су имали недељу дана да израде овај пројекат, наравно родитељи су се укључили у све то и одрадили смо одличан посао'', каже Ирена Ордић, учитељица.

''Ја сам веома поносна на њих. Поносна је и читава школа. На тај начин деца показују да свакодневно раде на унапређењу свог знања, да наставници раде на подизању квалитета наставе и ово на неки начин развија и такмичарски дух код друге деце,'' додаје Тијана Ђокић, директорка ОШ Светозар Марковић.

„Глобални Дечји дизајн маратон – Дизајнатон“ ове године истовремено се дешавао у 20 земаља, а ове године је трећи пут одржан и у Београду. Међу 1200 малишана из читавог света, нашло се тридесеторо деце из Србије.

Прототип ,,Теретана као електрана" тј. статичне бицикле поставили би у школска дворишта,  тако да би ученици и остали грађани имали прилику да се баве здравим начином живота и да учине нешто за нашу планету.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 02 март 2021 12:21

Сродни чланци