У току тестирање будућих ђака првака

Полазак у школу је једна од највећих промена у животу детета, која свакако мења и породичну динамику, и управо због тога често изазива и страх и несигурност. Те емоције често су израженије код родитеља него код деце. Ако и вас ове јесени чека велики догађај, можда имате дилеме око тога како да дете припремите за тестирање, али и за полазак у школу. О овом и другим важним питањима у вези са поласком у први разред, разговарали смо са Горданом Трајковић, педагогом у ОШ ''Вук Караџић''.

Први сусрет детета и родитеља са школом је најчешће тестирање деце за упис у школу које представља део процедуре за упис. Тестирање се састоји од разговора са педагогом или психологом и има за циљ процену дететове зрелости за полазак у школу.

-Тестирање изгледа  тако што деца долазе у школу у пратњи родитеља. Док они попуњавају упитнике, педагог још на улазу преузима дете и најпре га води у обилазак школе а потом се у посебној просторији, у јако пријатној атмосфери одвија разговор са дететом, будућим прваком. Тестирање подразумева спонтани разговор, мало цртамо, мало пишемо, играмо се одговарајућим жетонима тако да родитељи не би требало да брину, каже Гордана Трајковић, педагог  у ОШ ''Вук Караџић''.

Деца су врло радознала, тако да с радошћу прихватају сусрет са нама и реагују углавном на леп начин, усхићена су, задовољна и лепо расположена. Међутим, неретко има и случајева да је дете узнемирено или се раплаче, каже наша саговорница.

-Уколико се деси да дете буде узнемирено и реагује плачем или негодовањем приликом одвајања, што се ређе дешава, не врши се притисак на њега да се даље обавља разговор, већ се будући школарац полако ослобађа . Објаснимо детету да су родитељи у близини, да педагог не даје јединице уколико погрешно одговори на неко питање, да не постоји погрешан одговор.  У ретким случајевима када проценимо да није могуће да наставимо са тестирањем , оно се одлаже  за неки други дан, а родитељу се дају савети као да припреми дете за разгвор , објашњава педагог.

Ако вас чека тестирање ових дана, знајте да је сасвим природно ако сте забринути, па и уплашени. Ипак је полазак у школу велика ствар. Али знајте и да дете упија ваше емоције, и да осећа све ваше страхове, баш као што осећа и кад зрачите смиреношћу, објашњава Трајковићева и апелује на родитеље да не стварају деци притисак пре тестирања већ да им сам тај процес приближе и представе као забаву и игру.  Подсећамо, упис у први разред је почео 1.априла и траје до 31. маја.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 21 април 2021 17:26

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Обавезно уклањање снега и леда испред објеката - Радио Телевизија Врање https://t.co/Gx4gEl1SKZ via @tripplesworld https://t.co/5yYNHgqghe
Нови дом вечерас продужава грејање, а ујутру почиње раније, већ од 4:30 - Радио Телевизија Врање… https://t.co/zIDWAvTNVY
Познати добитници награда ''Свети Сава'' - Радио Телевизија Врање https://t.co/t9yc62SzDn via @tripplesworld https://t.co/rCmNUxyrUw
Follow RTV Vranje on Twitter