Матуранткиња Гимназије „Бора Станковић“ у Врању, Михаела Миленковић, освојила је прво место на Књижевној олимпијади коју организују Министарство просвете и Друштво за српски језик и књижевност.

Овим успехом Михаела је ставила круну на своје школовање у гимназији и у своју колекцију додала најважнију републичку награду из књижевности.

Михаела каже да се није надала првој, али некој од награда јесте,  јер се озбиљно припремала за такмичење. Конкуренција је била велика, учествовало је више од 200 ученика из целе Србије. До изражаја је дошао сав претходни рад и труд са менторком Оливером Ђорђевић, професорком српског језика и књижевности у Гимназији.

“Ово је круна целог мог успеха у претходне 4 године са менторком Оливером Ђорђевић. У такмичењу се тражио целокупан систем знања од прве до четврте године, односно питања су обухватила сво знање из средње школе, па чак и из основне. Да будем искрена, надала сам се барем трећој награди, зато што ми то помаже да не полажем пријемни на Филозофском факултету, који планирам да упишем. Прво место нисам очекивала, јер би то било превише добро да би било истинито. Срећна сам због тога,'' каже Михаела.

„У тренутку када је она изашла и рекла, професорка ја имам 20 поена, ја сам веровала и нисам. Знајући њен марљиви рад и како се она припрема за такмичења, нисам сумњала. Она је и овога пута, пре такмичења, у хотелској соби седела, прелиставала литературу, да се подсети још неког детаља. Понела је један ранац од 20 килограма са свом могућом литературом. Ово је огроман успех, јер се у четвртој години мало деце одважи да иде на такмичење, јер спремају пријемни. Али је и градиво у последњој години тешко, питања обухватају све оно што је рађено током школовања и треба то скоцкати у глави. Притом, нису то само одговори из књижевности, потребно је познавање књижевно теоријских појмова, историје књижевности, правописа, језичких термина“, истиче Оливера Ђорђевић, професорка и менторка. 

Професорка каже да је од самог почетка препознала Михаелин таленат и годинама су радиле на њеном усавршавању.

„Она мене инспирише, ја њу подстичем, максималну подршку имамо из школе и то даје резултате“, каже професорка. Овога пута, успех је још значајнији, јер је и корона отежала да се чешће састају, али су успеле да се припреме.

 Михаели ово није једина награда, има их близу 30 на разним књижевним и литерарним конкурсима. Писање је њена љубав, потреба. Планира да настави тиме да се бави, али и да упише још један факултет.

''Ја сам хтела да упишем фармацију, као основни факултет, волела би да некад радим на истраживању неког лека који би могао да допринесе свеопштем добру. Међутим, не могу да се одрекнем љубави према књижевности. Сматрам да је свако од нас за нешто створен и да му нешто добро иде. Мени најбоље иде књижевност, то се потврдило овим успесима. Покушаћу да упишем два факултета, можда је то превише амбициозно, али не могу да знам док не пробам,'' закључује Михаела.   

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 31 мај 2021 15:40

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter