Завршен други круг за упис у средње школе, на територији града још 174 непопуњена места

Завршен други круг за упис у средње школе, тако да је у току распоређивање нераспоређених ученика  на места која су остала непопуњена.  У Пчињском округу за сада има 445 непопуњених места, а на територији града Врања 174, каже просветни саветник Јовица Стевановић.

-Ове године основну школу је завршило 1.911 ученика, очекујемо да се сви упишу у средње школе. Један део тих ученика се уписује ван територије Пчињског управног округа али углавном велики број ученика упише школу на нашем подручју. Највећи број ученика, око 80% њих  успе да упише школу која је на листи жеља била под бројем 1, каже просветни саветник Јовица Стевановић.

Сва места у првом уписном кругу била су попуњена једино у Гимназији ''Бора Станковић'', а у осталим школама непопуњена места се попуњавају у другом уписном кругу, додаје Стевановић и говори који су следећи кораци у уписном процесу.

-Мораћемо неке образовне профиле да расформирамо и због малог интересовања ученика на тим профилима неће бити омогућен упис. Најтежа ситуација је у Хемијско –технолошкој школи где су четири  смера у тзв. црвеној зони и за те ученике морамо да нађемо решење. Једна од опција је да се од четири направи један или два образовна профила, а да се преостали угасе. Није само та школа у питању, имамо проблем и са једним одељењем у Техничкој школи у Врању ,у Гимназији и Техничкој школи у Прешеву и у школи ''Свети Сава'' у Бујановцу, истиче просветни саветник.

Чињеница је да број ученика из године у годину опада што се свакако одржава на просветни кадар. Појавиће се велики број технолошких вишкова. Откази нису опција, изричит је Стевановић и наглашава да ће они бити збринути и распоређени у  школама где има слободних места.  

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Постављена цистерна са водом у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/1BGnSBFBU4 via @tripplesworld https://t.co/2CQ46xEZQO
Епидемиолог: Обазривост на летовању неопходна - Радио Телевизија Врање https://t.co/NUxZ6QHRNE via @tripplesworld https://t.co/nkYC7K3XUy
У току израда пројекта за санацију Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/hInyqQdJQ5 via… https://t.co/3dNjxHxpw6
Follow RTV Vranje on Twitter