Одштампајте ову страницу

Први вртић за целодневни боравак децe''Наше дете'' слави пола века постојања

Први вртић за целодневни боравак деце у Врању, ''Наше дете'', слави 50 година постојања и своју славу Малу Госпојину. У склопу вртића је зубна амбуланта и централна кухиња за све објекте. Једино овај вртић има другу смену, где родитељи могу да оства дете на чување до 23 сата.

У Врању се почело још 1925. године са збрињавањем деце у забавишним групама.  Но, развој града и привреде наметнуо је потребу за целодневним боравком деце. Први, прави вртић Наше дете, почео је са радом пре 50 година.

-Капацитет тадашњег вртића биле су три радне просторије јасленог узраста и пет просторија за децу целодневног боравка. Како су године пролазиле, ширио се град и породице,  потребе родитеља су постајао веће, вртић се развијао, дограђене су нове, рађене реконструкције. 1983. године показала се потреба за смештај деце у поподневним сатима, тако да само вртић Наше дете има смену са радним временом од 11 до 23 сата. Друга смена годинама ради, каже Лидија Петковић, руководилац вртића ''Наше дете''.

Другу смену вртића ''Наше дете ''користе деца из свих вртића са територије града. У вртићу је отворена и зубна ординација. У саставу објекта је и централна кухиња за све објекте, а сви остали објекти имају дистрибутивне кухиње.  

У каснијим годинама наставило се ширење мреже вртића тако да  данас Предшколска установа има 9 вртића. Брзина којом живимо, намеће потребу за квалитетном услугом, па тако људи желе да им је вртић близу, доступан у сваком тренутку. У том смислу наша Предшколска установа има листу чекања, а већ су се искристалисали и делово града, где има потребе за оваквим објектима.

-Постоје делови града, као што је око вртића Чаролија, на потезу где су Пета школа и насеље Асамбаир, где има потребе за објектима, јер је вртић Чаролија оптерећен. То насеље има тенденцију раста. Требаће ту још простора за смештај деце. Такође и код Огледне станице, вртић Пчелица има велики број деце. У овом тренутку то су најоптерећенији вртићи. Са највећом заинтересованошћу родитеља, каже Наташа Стаменковић, социјална радница.

У свим вртићима се спроводи и обавезан припремни предшколски програм.  Резултати праћења деце која крену у основну школу показала су да су деца која долазе из вртића слободнија и отворенија, вештине су им израженије, истиче Стаменковићева.  

 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 21 септембар 2021 15:06

Сродни чланци