Одштампајте ову страницу

Градоначелник Слободан Миленковић отворио манифестацију ''Светосавска недеља''

Традиционалну културно – просветну и духовну манифестациjу ,,Светосавска недеља’’ у врањском театру вечерас jе отворио  градоначелник Слободан Миленковић.  Осврнувши се на животни пут Светог Саве, подсетио jе на његов допринос развоjу српске државе, духовности и просвећености српског народа.

-Био jе принц и просветитељ, монах и ходочасник, путник и путописац.Био jе и остао наjсвестраниjи Србин, кога до данашњих дана славе и црква и држава и небо и земља. Њeгово име jе постало симбол нациjе и свега онога што она у себи носи као велику вредност, а наjвећа од њих jе управо светосавље, рекао је у свом обраћању градоначелник.Светосавље коjе већ вековима живи кроз све нас, потомке славних српских владара, воjсковођа, ратника, научника, радника, сељака,jер као што jе академик Матиjа Бећковић записао: ,,Свети Сава jе одредио крст коjим се крстимо, jезик коjим говоримо, писмо коjим пишемо, пут коjим идемо.Има томе већ осам векова. И таj пут и таj jезик и то писмо и таj крст нису изван нас него у нама и не можемо их изгубити ако не изгубимо себе и своjе унутрашње jедро.

-Прича о Светом Сави jе наjдужа прича коjу прича српски народ, а та прича не стари  нити се умара и све што причамо само су њена поглавља''. И зато већ 32 године град Врање кроз ову светковину - ,,Светосавску недељу'', слави првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саву, подсећа и опомиње младе нараштаjе да jе jедини прави пут – пут светосавља’’, истакао jе градоначелник Миленковић. 

На отварању манифестациjе беседио jе и владика врањски господин Пахомиjе. У уметничком делу програма нступили су Хор Музичке школе ,,Стеван Мокрањац’’ и гимназиjалци Ђорђе Антић, Емилиjа Арсић и Анастасиjа Jовић, коjи су казивали завештања великог жупана српског Стефана Немање свом сину Светом Сави.

Након тога у Галериjи позоришта отворена jе и изложба ,,Манастири да су светлост свету’’, аутора Мирољуба Стоjчића, ахривског саветника и Бранислава Борића, архивисте Историjског архива ,,31. jануар'' Врање. Изложбу jе отворио председник Скупштине града Деjан Тричковић.  О значаjу изложбе коjа прати двотомно издање књиге ,,Манастир Свети Прохор Пчињски 1903 – 1973, аналитички инвентар’’ говорили су и директор архива Боривоjе Манасиjевић и jедан од аутора Мирољуб Стоjчић.

,,Светосавска недеља'' наставља се и током викенда. Сутра од 19 сати на програму jе  представа ,,Принц се неће вратити’’, а у недељу, такође од 19 сати у позоришту jе концерт вокалног састава ,,Константин’’ из Ниша.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 21 јануар 2022 21:52

Сродни чланци