Почело пријављивање за бесплатне уџбенике за основце

Пријава за бесплатне уџбенике за основце које обезбеђује Министарство просвете преко Програма набавке наставних средстава за ученике, полазнике и установе почиње  данас. Новина од ове године су и бесплатни уџбеници   за ученике са изузетним способностима, као и за глуве и наглуве ученике који користе електронске уџбенике са видео садржајима на српском знаковном језику.

Право на бесплатне уџбенике имају ученици чије породице примају новчану социјалну помоћ, ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који основно школско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану, као и ученици који образовно-васпитни рад не остварују по индивидуалном образовном плану, али имају потребу за прилагођавањем – увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат.

Како се наводи, право на бесплатне уџбенике имају и ученици основних школа који су у породици треће или свако наредно рођено дете у систему образовања и васпитања,  глуви и наглуви ученици који користе електронске уџбенике са видео садржајима на српском знаковном језику.

Министарство обезбеђује и уџбенике за те категорије ученика и на језицима националних мањина, као и уџбенике прилагођене за децу са сметњама у развоју.

За ђаке од првог до четвртог разреда основне школе комплет који обезбеђује Министарство састоји се од уџбеника за математику, српски (матерњи) језик, свет око нас, природу и друштво и страни језик као обавезни предмет.

Старијим основцима, од петог до осмог, додељују се бесплатне књиге за математику, српски (матерњи) језик, први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију.

За набавку бесплатних уџбеника за наредну школску годину Министарство је определило 750 милиона динара.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 28 фебруар 2022 13:09

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter