Дуално образовање: Усвајање практичних и применљивих знања у реалном радном окружењу

Из године у годину све више компанија подржава дуално образовање и скоро 500 их је поднело захтев да се укључе у тај образовни модел у наредној школској години, саопштила је  Привредна комора Србије (ПКС). Међу компанијама које су изразиле интересовање да се укључе у овај модел 35 одсто су нова предузећа која до сада нису учествовала у пројекту дуалног образовања, наводи се у саопштењу Привредне коморе Србије. Овај модел образовања је системски укорењен, пре свега законском регулативом која се односи на ниво средњег, али и високог образовања. Истраживали смо како дуално образовање функционише у Врању. 

Дуално образовање је модел средњег стручног образовања у оквиру кога се знање стиче и у школи и у компанији. Учењем кроз рад ученици усвајају практична и применљива знања у реалном радном окружењу, у компанији. Хемијско-технолошка школа у Врању је једна од образовних установа која је обухваћена дуалним образовањем.Тренутно су у овој школи овим видом образовања обухваћена 73 ученика првог, другог и трећег разреда, каже Небојша Станковић, директор школе. 

''Хемијско-технолошка школа је пионир у погледу дуалног образовања, јер је била део пилот пројекта 2017. године, док је званично почела да функционише 2019. године. Тренутно су у нашој школи два образовна профила обухваћена дуалним видом образовања, то су подручја рада текстилство и кожарство и подручје рада обрада дрвета. Имамо модног кројача и оператера за израду намештаја. С обзиром да смо у овом систему од 2017. године две генерације модног кројача су завршиле школовање,'' каже Станковић.  

Министарство просвете усвојило је стандард акредитације и за високо образовање, тако да и студенти могу да се школују по овом моделу. Академија техничко васпитачких струковних студија је једна од образовних установа у Врању у којој се примењује дуални модел образовања. Реч је о студијским програмима Прехрамбена технологија и Инжењерство намештаја и ентеријера.

''Врло је значајно за наше студенте јер ће након завршетка студијских програма по дуалном моделу образовања бити оспособљени да раде у пракси оно за шта су се школовали. На свим студијским програмима ми подржавамо ту комбинацију теорије и праксе, кроз различите студије случајева, лабораторијске вежбе и примере из праксе. И врло је важно што студенти уче кроз рад, паралелно са похађањем часова наставе и вежби у нашој институцији, они обављају и практичну наставу у одређеном предузећу,'' каже доктор економских наука Милица Станковић, професорка струковних студија на Академији.

Након завршетка школовања по дуалном моделу образовања ученик се може запослити код послодавца или покренути сопствени посао, али такође има и проходност за даље школовање. Послодавац на овај начин смањује трошкове обучавања новозапослених и улаже у будућност своје компаније.

 

 

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено среда, 16 март 2022 15:45

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter