У току друга пилот матура за средњошколце

Ученици завршних разреда средњих школа од 5. до 8. априла учествују у дугом пилотирању државне матуре. Тестирање се организује у више од 500 образовних установа, гимназија, средњих стручних и уметничких школа. Тестови имају до 40 задатака, а циљ је да државна матура постане улазница за упис на факултете на крају школске 2023/24. године.

Преко 500 средњих школа и више од 40 хиљада ученика укључено је у пилотирање матуре за средњошколце. Тестови имају до 40 задатака, а време за израду је 180 минута. Ученици ће полагати највише три испита. Обавезни су српски, односно матерњи и математика, изузев за оне ученике који су математику учили само у првој и другој години. Сви гимназијалци полагаће и трећи предмет који су изабрали са листе општеобразовних, док ће ученици стручних школа као трећи испит полагати стручно-теоријски тест. Ми смо посетили средњу Економско-трговинску школу да видимо како тамо тече процес пилотирања.

''Пилотирање значи припрема за оно што чека ову генерацију која је сада други разред, а 2024. биће матуранти, где има одређених измена у погледу самог предмета и начина полагања у зависности од врсте средње школе да би се усмерили за даље школовање. Цела управа школе, саветници, Школска управа Лесковац, сви смо максимално ангажовани и спремни да би се све на најбољи могући начин спровело у складу са инструкцијама које је дало Министарство просвете. Са једне стране идеја је добра, али са друге стране има неке мањкавости, јер не знамо у којој ће мери то прихватити факултети и високе школе. Мора да се нађе неко решење и биће га сигурно,'' каже Моме Андоновић, директор Економско-трговинске школе.

Министарство просвете планира да у наредне три године тестира све процедуре и отклони недостатке како би државна матура постала улазница за упис на факултете. Организација и спровођење државне матуре је захтеван подухват, каже помоћник министра за средње образовање, Милош Благојевић.

''Циљ нам је да у овом тренутку испилотирамо одређене процедуре и задатке. Задаци који су припремљени припремљени су на основу стандарда постигнућа који су ученици остварили у свом образовању до 4 разреда. Такође, оно што се не види на први поглед, а то је пилотирање свих процедура које су нам битне - од пријављивања за испит до израде, штампања, слања тестова, а касније и процедура коју ћемо пилотирати, а то је дигитално прегледање, односно скенирање тестова, тако да је све ово један велики процес,'' каже Благојевић.

Прво пилотирање спроведено је крајем октобра 2020. године и тада су ученици широм Србије показали слаб учинак. То је приписано томе што ученици нису мотивисани, те је ове године Министарство просвете упутило препоруку школама да наставници могу ученицима који остваре добре резултате на тесту да упишу оцену у дневник, док се лоши резултати неће евидентирати. 

''Сложили смо се са професорима и ја сам сугерисао да сагледају децу око оцена и да награде оне најуспешније, да то делује стимулативно, јер знамо ако нема оцењивања онда се иде линијом мањег отпора,’’ додаје Андоновић.

Уколико ово заживи промениће се процедура уписа на факултете и високе школе.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 06 април 2022 15:58

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter