Одштампајте ову страницу

Педагошки факултет обележио 29. годишњицу рада

Педагошки факултет у Врању традиционално је на Благовести обележио годишњицу постојања и рада. Након тешког периода рада у пандемији и двогодишње паузе у обележавању Дана факултета на традиционални начин, ове године професори и студенти потрудили су се да пригодним програмом обележе 29-ту годишњицу. ''Надамо се да ћемо наредну годишњицу и јубилеј, 30 година рада, обележити кадровски ојачани, програмски проширени и са много студената", поручила је деканица факултета Драгана Станојевић. 

Негујући традицију образовања учитеља и васпитача, а од недавно и професора технике и информатике, Педагошки факултет у Врању наставља свој рад уз иновирање наставног процеса. Након двогодишње паузе у окупљањима поводом Дан факултета због короне, ове године професори и студенти уприличили су скроман програм, како би представили разултате свог рада у претходном периоду.

''Ми смо негде после паузе од две године започели да на онај уобичајени начин прослављамо свој дан факултета, тако да се у том смислу враћамо у неки колосек. Непосредно присуство студената овде нам је омогућило да ове године припремимо врло скроман уметнички програм за разлику од неких ранијих година када смо умели да на један импресиван начин то све организујемо, али ове године успели смо да залагањем професора и студената започемо обележавање дана факултета расписивањем конкурса ликовног и литерарног и у области информатике и рачунарства и он је био расписан за ученике средњих школа јужне и источне Србије. Одзив је био јако велики и наше комисије су изабрале најуспешније радове. Након тога отворили смо Монтесори учионицу на коју смо јако поносни, јер смо један од пар факултета у Србији који поседује вежбаоницу такве врсте под својим кровом. Организовали смо и бројне радионице и  хуманитарне акције. У претходних пар месеци остварили смо јако запажене резултате на многим пољима, поред текућих активности", каже деканица факултета Драгана Станојевић.

''Задовољни смо резултатима који су постигнути, они су виши од наших очекивања, али то и  даље није онај ниво који бисмо ми желели, те ћемо се у складу са својом традицијом потрудити да у наредном периоду још интензивније доприносимо развоју овог факултета", рекла је деканица. Поред бројних активности, научних скупова, акција и радионица, факултет је одржао сарадњу са бројним факултетима у земљи и иностранству и успоставио и нове. Трудећи се да ова високошколска установа буде подједнако атрактивна и у наредном периоду припремају и нове студијске програме.

''У претходном периоду је факултет успешно акредитован као установа, такође смо успешно акредитовали наше традиционалне студијске програме, учитељ и васпитач на оба студијска нивоа, у завршној је фази и акредитација студијског смера мастер професор технике и информатике, а припремамо се да ширимо лепезу образовних профила које нудимо како бисмо изашли у сусрет тржишту рада и понудили више могућности младима у нашем округу и шире, Припремамо акредитацију мастер студијског програма менаџмент у образовању, затим за образовање васпитача у Неготину и неколико кратких програма у области друштвено хуманистичких наука", додаје Станојевић.

Ово је била и прилика да се награђеним ученицима на поменутом конкурсу у области ликовног, литерарног и ИТ стваралаштва уруче награде.

''Радила сам презентацију на тему Сајбер насиља, надала сам се награди, али ме је изненадила,'' каже Тамара Илић из Економске школе у Бору.

''Конкурс је дошао до школе и ја сам послала прозни текст на дијалекту и заиста је то толико било спонтано и неочекивано, када је стигла награда одушевљење је било максимално, а и овај пут у Врање је добродошао свима нама", додаје Маја Станковић, ученица Техничке школе у Прокупљу. 

''Цртала сам, јавила сам се на ликовни конкурс, нисам очекивала награду, радила сам на тему ''Мој све(мир),'' каже Тамара Стевановић из Гимназије у Прокупљу.

Укупно је додељено девет награда, а студенти овог факултета, поред поетских хуманитарних вечери припремају и једну представу, која ће након премијере на факултету, бити доступна и широј јавности. Циљ је да се представи широки спектар образовања и вештина које стичу студенти ове високообразовне установе.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 07 април 2022 14:50

Сродни чланци