Велики успех ученика Техничке школе на регионалном и републичком такмичењу

Ученици Техничке школе у Врању остварили су запажене резултате на регионалном и републичком такмичењу из стручних предмета. Осим тога, свестрани су, те се укључују и у ваннаставне активности, а подједнаку пажњу поклањају и предметима који нису стручни, тј. уско везани за њихове образовне профиле.

Из области машинства и друмског саобраћаја ученици Техничке школе остварили су значајне резултате. Машинци су освојили осам медаља на регионалном и пласирали се на републичко такмичење.

''Пројектовање и програмирање технолошких система у Крушевцу. Освојили смо четири прва, два друга, једно треће и једно четврто место из области ручног стругања, кед кем програмирања за ручно стругање, кед кем програмирање за глодалицу и ручно стругање с глодалице. Имамо и теоријски и практични део, прво смо радили праксу, програмирање где имамо програме у којима помоћу координата искуцамо и он се укључује на ЦНЦ машини која израђује одређене предмете. Радимо предмете који служе у производном машинству, као носачи одређених делова. Ја нисам очекивао прво место, али то је велики успех и надам се успеху и на републичком такмичењу,'' каже Александар Стошић, ученик 3. године Техничке школе који је освојио прво место.

''Ја сам био конкретно за кед кем програмирање. Ту се конкретно ради да, поред тога што  пишемо програм, ми треба и да моделирамо тај програм, то је мало сложеније. Искуство онако солидно, проширили смо доста знања тиме што смо се спремали за то такмичење, додаје Никола Стојановић, ученик треће године Техничке школе.

''Полако почиње Србија да се уверава све више да ми нисмо ''мачји кашаљ'', али озбиљно није шала освојити толико првих места, толико диплома, а у сусрет овом републичком такмичењу ја сам сигурна да ће они заиста дати све од себе, јер видим да то раде и њихови професори. Они су заиста дивни ђаци, они су моја стална екипа, јер ми стално идемо на неке књижевне вечери, они су и чувари врањског дијалекта,'' каже професорка Бранка Марковић.

У области друмског саобраћаја ученици Техничке школе екипно су били други, а Вељко Митић појединачно је освојио треће место.

''Теоријски део није толико тежак да се спреми, јер за полигонске радње треба доста вежбе да би лепо урадили то, јер треба да се уради у идеалном времену, не ни пребрзо, не ни преспоро, већ тачно у 125 секунди, истиче Вељко Митић, ученик 4. године Техничке школе.

''Морали смо да се сналазимо у свакој ситуацији која нас је задесила. Баш на дан такмичења у практичном делу падала је киша, чекали смо да добијемо услове да се одржи такмичење, али на крају све је добро прошло и супер смо се снашли. Наравно да увек може боље, али како смо се спремали очекивали смо овакве резутате,'' додаје Анђела Томић, ученица 4. године Техничке школе

''Доста је захтевно такмичење, сама организација, имамо задатке из теоријског дела, организација превоза, безбедност саобраћаја и једног општег дела. Поред тог такмичења имамо и практични део где се раде одређене полигонске радње које морамо да урадимо за 125 секунди,'' појашњава професор стручне групе предмета Никола Димитријевић.

На овом такмичењу учествовало је 28 школа из Србије и 4 школе из региона.

Велика конкуренција на оба такмичења и додатне отежавајуће околности нису поколебале ученике Техничке школе да покажу још једном своје знање.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 12 април 2022 14:29

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter