Првонаграђени ученици о учешћу на литерарном конкурсу

Поводом Светског дана књиге и ауторских права Културно - образовни центар Врање организовао је литерарни конкурс који је изазвао велико интересовање ученика основних и средњих школа. Тим поводом јуче су проглашени најбољи радови и додељене дипломе и захвалнице.

На литерарни конкурс који је Културно – образовни центар Врање расписао поводом Светског дана књиге и ауторских права пристигло је 40 радова у три категорије, од првог до четвртог, од петог до осмог разреда основних школа и у категорији средњошколаца.

''Реч је о младим талентима, будућим писцима. Тема конкурса је била слободна, већина ученика се базирала управо на тему књиге, с обзиром да се радило о Светском дану књиге. На овом конкурсу је требало да се напише краћа прозна врста или поезија. Наши ђаци су врло талентовани и заинтересовани за писање. С обзиром да је тема била слободна, одзив је био велики и могли су да пусте машти на вољу и да пишу о чему год желе,'' каже Ана Митић Стошић из Културно - образовног центра.

Неке од првонаграђених ученика смо угостили у Јутарњем програму наше Телевизије. Они су препуни утисака, презадовољни су учешћем на овом конкурсу и кажу да је добар пласман заправо подстрек за још бољи рад у наредном периоду.

Коста Стаменковић, ученик другог разреда, освојио је прво место у категорији од првог до четвртог разреда основних школа.  

''Инспирација ми је био један дечји филм. Дошао сам на идеју да пишем о великом зеленом змају који је уместо мене отишао у школу. Нисам очекивао да ћу освојити прво место, али сам био врло срећан и задовољан,'' каже Коста.

 Ведрана Гачић је била прва у категорији средњих школа и представила се кратком причом. Овај конкурс је био велики изазов за њу.

''С обзиром да је била слободна тема, дошла сам до замисли да пишем о томе како су стари Врањанци долазили до књига, шта су читали, на којим језицима, колико су млади у оно време читали. Тиме сам се бавила у овој причи, написала сам је брзо, за један дан и највећи део посла ми је био око тога да ли да почетна идеја буде и финална. Драго ми је што је мој труд препознат од стране стручног жирија,'' каже Ведрана.

Сара Ристић је освојила друго место у категорији средњих школа и, како каже, није први пут да учествује на оваквим конкурсима и да постиже сјајне резултате.

''Написала сам песму ''12. фебруар'' и посветила сам  је свом оцу. С обзиром да је тема била слободна била је то прилика да своје мисли и осећања преточим у стихове  и поделим са другим људима. Песма је настала сасвим случајно. Нисам очекивала да ћу освојити друго место, изненадила сам се пријатно и драго ми је,'' каже Сара.

У плану је да овај конкурс постане традиционалан и да се омасови, јер је то прилика да се афирмише, промовише, унапреди и популарише литерарни израз, а и читање код деце, које је неопходно да би се добро писало.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Како ће млади Врањанци потрошити својих 100 евра од државе? - Радио Телевизија Врање https://t.co/kUEPv2I5qR via… https://t.co/K3f1WhVASR
Председник Вучић у Врању са избеглима из Украјине - Радио Телевизија Врање https://t.co/JhiC04WNsH via… https://t.co/kYJWlg2jA6
Малине из овогодишњег рода око 700 динара за килограм - Радио Телевизија Врање https://t.co/6d9hG5WSEo via… https://t.co/5muHCVBzMc
Follow RTV Vranje on Twitter