Врањски гиманзијалци: Традиционално певање за највиши пласман

Хор врањске Гимназије „Бора Станковић“ освојио је две значајне награде на Републичком такмичењу у певању традиционалне песме. Етно састав Хора и гимназијалац Димитрије Стошић били су најбољи у својим категоријама.

Такмичење у певању традиционалне музике било је изазов за врањске Гимназијалце. Са одушевљењем су прихватили предлог професорке Весне Анђелковић да се пријаве за такмичење, које се одржава седми пут. Озбиљно су се припремали, зато награде нису изостале.

Анђела Цветковић, Ивана Гачић, Милица Данев, Андреа Рашић, Ева Деспотовић освојиле су 100 поена за извођење песме „Сву ноћ ми билбил препева“ и постале лауреати.
Ивана Гачић каже да су спремале дуго и да им је баш драго што су освојиле награду. „Певамо дуго заједно и  зато нам није било тешко да се спремимо. Захвалне смо професорки која је одвојила време да нас спрема“.

„Представиле смо се онлјан зато што су епидемиолошке мере још увек на снази. Потрудиле смо се око снимања видеа и одабрале онај који је био најприроднији. Ово је лепо искуство за нас", истиче Ева Деспотовић.

„Мислим да нам је професорка усадила љубав према традиционалној музици. Сматрам да је и данашња музика лепа, али да је традиција оно што треба да се очува“, каже гимназијалка Милица Данев.

„Нисмо очекивале награду, јер је конкуренција била велика пошто је такмичење на републичком нивоу, потрудиле смо се и успеле“, искрена је Андреа Рашић.

„Ми смо учествовањем на овом такмичењу представиле наш град, школу на најбољи начин. Отпевале смо са емоцијом и дарго ми је да је то неко препознао", истиче Анђела Цветковић“

Професорка Весна Анђелковић истиче да чланови хора воле музику и певање, а да је неговање традиције и културе нашег краја одувек био важан сегмент рада. Члановима етно састава веома се допао рад на припремама за такмичење, и труд се исплатио.

„Колеге из Србије су ме упутиле на такмичење које организује Удружење музичких и балетских педагога. Пријавили смо се за традиционално певање, с обзиром да први пут учествујемо нисмо имали велика очекивања, али испоставило се да смо били најбољи у својој категорији. Девојке су лауреати, најбоље међу најбољима, а Димитрије је први у солу наступу“, објашњава професорка Весна Анђелковић.

Димитрије Стошић наставио је породичну традицију. Син познатог интерпретатора врањске градске песме Бранимира Стошића Кацета, воли да пева овакву врсту музике и није му био проблем да заблиста на такмичењу. Представио се песмом „Што си, Лено, на големо“ и побрао симпатије жирија.

„Ја долазим из породице која генерацијама пева ту изворну врањску музику, почев од деде, бабе, оца и ево ја настављам традицију".

Награђени гимназијалци имали су велику подршку школе, директорке, професора и својих породица око припрема за такмичење, зато им је и драго што су се одужили на прави начин. Обећавају још награда на сличним такмичењима.  

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 06 јун 2022 14:56

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Уручене омладинске картице - Радио Телевизија Врање https://t.co/EXtXqKh00W via @tripplesworld https://t.co/7BMpIg0PYU
Цена хлеба ограничена на 53,5 динара, привремено забрањен извоз пелета - Радио Телевизија Врање… https://t.co/QsjdCJ1BGh
Постхумно објављена драма „Газда Глигор“ Душана Ђорђевића - Радио Телевизија Врање https://t.co/4fLR3cOHBD via… https://t.co/xGqLDKqBeX
Follow RTV Vranje on Twitter