Ђачке кухиње као спас

Уколико нови Закон о основношколском образовању, који између осталог подразумева увођење ђачких кухиња, буде усвојен, родитељи ће бити сигурни да им деца нису гладна, као и да су безбедно и на време стигла на час након великог одмора, где су куповали оброк ван школе.

Податак да на територији Града Врања и Општине Врањска Бања има само две ђачке кухиње није афирмативан. На територији Пчињског округа ђачке кухиње раде још у Новом Селу, у школама «Бранко Радичевић» у Владичином Хану и «Георги Димитров» у Босилеграду.

Искуства показују да тамо где нема организованог оброка у основним школама, ђаци касне на часове и нису довољно сконцентрисани за наставу. Једина основна школа у Врању која од од 1986. године има ђачку кухињу је «Вук Караџић», а у Врањској Бањи  «Предраг Девеџић». Слика коју смо данас видели у кухињи у Вуковој школи подсетила нас је на период бивше Југославије када је свака школа имала кухињу.

Оброке за децу припремају раднице у две смене које добијају месечни јеловник од шефа кухиње.

У овој школи око 50 одсто малишана ужина у ђачкој кухињи.

Месечно за ужину родитељи треба да издвоје 1000 динара, што је неупоредиво мање у односу на куповину у пекарама и киосцима. Око 100 бесплатних оброка у школи намењено је ђацима лошег материјалног положаја.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 20 октобар 2011 14:13

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Сумња се да је у пожару у Радовници страдала старица - Радио Телевизија Врање https://t.co/hOHcbFEv9h via… https://t.co/xiKQFVryxt
Стоиљковић: Повећан број екипа, ради се и преко радног времена - Радио Телевизија Врање https://t.co/jOMzP7ZSsk via… https://t.co/Q4tSE6WEXc
Promo - Zdravo živo domaćine, TV Vranje, danas u 17.05h https://t.co/Yi3j2SgT7O
Follow RTV Vranje on Twitter