Друштво

Друштво

Одржана је 66. седница Градског већа у Врању. Већници су прихватили нацрт одлуке о буџету за наредну годину. Одобрили су повећање износа локалних комуналних такси у складу са растом цена на мало. Унапређење подршке подстицајном родитељству и одобравање субвенције за самозапошљавање, такође су добили зелено светло.

Након спроведених свих неопходних процедуриа, већници града Врања прихватили су Нацрт одлуке о буџету града за 2022. годину. О основним показатљима буџета говори је већник задужен за буџет и финансије Бојан Костић.

"Одлуком о буџету предвиђено је повећање приходне стране буџета за 12 посто у односу на почетни буџет за ову годину. Текући приходи су пројектовани на 2 милијарде 801. 686. 000 динара. Дефицит је 103 милиона 850. 000, односно 3,6 посто у односу на приходе", каже Костић.

Акценат буџета за наредну годину биће на унапређење животне средине кроз изградњу фекалне канализације, замену живиних, лед сијалицама и на учешће у финансирању пројеката који се раде заједно са државом. У складу са растом цена на мало од 5,6 посто, биће повећане и локалне комуналне таксе. Град учествује и у пројекту изградње радионица играоница са скоро милион динара. А издвојена су и 2.750.000 динара за самозапошљавање.

"Овим средствима ће реализовати своје активвности. 11 малих предузетника је конкурисало за ова средства и поред тога што ће запослити себе, могу да запосле још људи и развијају свој бизнис. Ове године смо покрили све заинтересоване, сви који су конкурисали добили су средства", каже Данијела Милосављевић, градска већница.

Ова мера ће се спроводити и идуће године. Већници су одобрили и повећање цена такси услуга, због раста цена. На захтев Предшколске установе већници су одобрили да, због реконструкције вртић Дечија радост не прима децу 120 радних дана, почев од 13. децембра. Малишани ће бити распоређени у друге вртиће.

 

Последњи пут измењено понедељак, 06 децембар 2021 15:31

У оквиру програма за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на читавој територији Републике Србије, који спроводи Министарство за бригу о селу, потписани су уговори са породицама које су задовољиле критеријуме конкурса. Са подручја града Врања конкурисале су 4 породице, а средства су добиле две и у Министарству за бригу о селу потписале уговоре о куповини сеоске куће.

Породица Бојана Здравковића из Врања захваљујући овом програму преселиће се у Дубницу у кућу са окућницом, док ће породица Александра Спасића из Горњег Стајевца наставити да гради свој живот у Тибужду.

У име града Врања, као партнера у реализацији овог програма Министарства за бригу о селу, Уговор о куповини ових кућа потписао је већник за пољопривреду Небојша Стаменковић. Вредност сеоске куће са окућницом, коју су заинтересовани сами проналазили, није могао бити изнад 1,2 милиона динара (10.000 евра), а цео програм се спроводи у сарадњи са јединицама локалних самоуправа које врше процену тржишне вредности и проверавају да ли су регулисани имовинско-правни односи те непокретности.

До сада је из овог програма Министарства за бригу о селу додељено 651 кућа на територији Републике Србије. Подносиоци пријаве на конкурс били су брачни и ванбрачни парови, млади пољопривредници и пољопривреднице и самохрани родитељи, до 45 година старости који желе да започну свој живот на селу тако што ће се осамосталити из родитељских домова или из градова прећи да живе на село.

 

Последњи пут измењено понедељак, 06 децембар 2021 13:52

Пројекат „Спотризам“ намењен деци и особама са аутизмом, почео је са реализацијом априла ове године. Циљ пројекта jе да се деца анимирају кроз спортске активности и на тај начин покрену моторичке способности које су веома битне за њихов развој. Пројекат се реализује уз финансијску подршку локалне самоуправе.

Пројекат „Спотризам је замишљен тако да деца и особе са аутизмом учествују на спортско рекреативном часу и на тај начин акивирају своју моторику која је веома битна за целокупни развој.

„Идеја је потекла од нашег удружења „Говори гласно“, а у сарадњи са спорстки клубом „Бубамара“ успели смо да реализујемо и да већ шест месеци буде озбиљан рад. Задовољни смо зато што се код све деце види напредак, расположена су, а самим тим и њихови родитељи“, каже Данијела Савић, председница удружења „Говори гласно“.

Идеју о пројекту је град одмах прихватио и подржао посебно зато што се ради о осетљивој групи деце на којој се по речима надлежних види очигледан напредак.

„Посебно ме радује то што су ми рекли да има велики напредак код поједине деце. То им значи, ово је за њих посебан тренутак када они изађу из скучених простора у кући, посебно сада када је лоше време и опусте се и играју одбојку, трче, скачу... што им је у кућним условима онемогућено“, каже градски већник Ненад Ђорђевић.

Ђорђевић наглашава да су у пројекат укључена четири професора физичког васпитања, који су пажљиво бирани, како би оправдали очекивања и начин рада који је специфичан. Тренинзи су три пута недељно, понедељком, средом и петком од 16 до 18 часова.

„Осмишљено је тако да се сваком детету посвети посебна пажња, зато што су мало захтевнија за рад. Сваком детету прилазимо на другачији начин, прилагођавамо се. То смо осмислили уз игру и на тај начин развијамо њихове моторичке и когнитивне способности, све у складу са њиховим могућностима“, каже Марко Ристић, професор физичког васпитања.

„Вежбе су у складу са њиховим могућностима. Ми се прилагођавамо њима, да то буде кроз игру, кроз осмех, у суштини да они буду задовољни“, напомиње професор физичког васпитања Миодраг Николић.

Поред подршке локалне  самоуправе, Министарство за рад, борачка и социјална питања обезбедило је спортсе реквизите и дидактички материјал.

Последњи пут измењено понедељак, 06 децембар 2021 14:33

ПРОУНС (Професионално удружење новинара Србије) најоштрије осуђује нападе на власника Гласа западна Србије, нашег колегу Гвоздена Николића, а који се креирају у локалном таблоиду, као и ужасне увреде и претње које су на рачун Николића упућене са друштвених мрежа које воде острашћена и сумњива лица.
Позивамо јавност да осуди овакве појаве које могу имати несагледиве последице без обзира на кога се односе и од кога долазе.

Стоји у саопштењу ПРОУНС-а.

Последњи пут измењено понедељак, 06 децембар 2021 13:24

У знак сећања на Џона Фротингама, доброчинитеља који је трајно повезао Америку и Србију, Српски филантропски форум организује онлајн предавање, које ће одржати Врањанац Томислав Симоновић, аутор књиге "Џон В. Фротингам – заборављени српски добротвор”.

Џон Фротингам био је амерички филантроп и доброчинитељ, који је од 1914. до 1935. године донирао Србији износ од два и по годишња буџета тадашње Краљевине Србије. Основао је домове за ратну сирочад у Врању, Београду и Сремској Каменици, занатске школе и један фудбалски клуб и обезбеђивао ратне болнице. Готово да није било нити једне хуманитарне организације у Србији којој није помогао. Био је ожењен Српкињом Јеленом Лозанић и постао један од најодликованијих људи у историји наше земље, а о њему се готово ништа не зна у Србији.

Предавање ће бити одржано у уторак, 7. децембра у 15.00 сати, путем Zoom платформе, на линку https://us06web.zoom.us/j/89819362805?pwd=WTN6clRlVFMxNUQwdkVHMHoveHgvdz09

 

Страна 1 од 1149

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter