Друштво

Друштво

Градско веће града Врања, расписало је Јавни позив за учешће привредних субјеката у спровођењу мера енергетске санације стамбених објеката на територији града Врања. Циљ спровођења мера енергетске санације је унапређење енергетске ефикасности и повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима на територији града Врања.

Предмет Јавног позива је спровођење следећих мера енергетске ефикасности:

-замена спољних прозора и врата и других транспарентних елемената термичког омотача са одговарајућим термичким својствима према негрејаним просторијама за станове и куће,

-постављање и набавка материјала за термичку изолацију зидова, подова на тлу и осталих делова термичког омотача према негрејаном простору за породичне куће, осим кровног покривача и таваница за породичне куће и стамбене заједнице,

-постављање и набавка материјала за термичку изолацију испод кровног покривача за породичне куће,

-набавка и инсталација котлова на биомасу (дрвни пелет), грејача простора, или замена постојећег грејача простора (котао или пећ) ефикаснијим, за породичне куће и станове,

-замена постојеће или уградња нове цевне мреже, грејних тела-радијатора и пратећег прибора за породичне куће и станове,

-набавка и уградња топлотних пумпи и пратеће инсталације грејног система (грејач простора или комбиновани грејач) за породичне куће,

-набавка и уградња соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде за грејање санитарне потрошне топле воде и пратеће инсталације грејног система за породичне куће.

Конкурсна документација за Јавни позив може се преузети на интернет страници Града Врања, линк: http://www.vranje.org.rs/ogradu.php?id=0&oblast=ensanacija.

Попуњени, оверени и одштампани пријавни образац у три примерка (један оригинал и две копије) и пратећа документација достављају се у затвореној коверти са назнаком:„Пријава за јавни позив за учешће привредних субјеката у спровођењу мера енергетске санације стамбених објеката на територији града Врања – не отварати“, са пуном адресом пошиљаоца на полеђини коверте.

Пријаве доставити поштом на адресу Града Врања, ул. Краља Милана бр. 1, 17500 Врање - Комисија за реализацију мера енергетске санације или лично на шалтеру Градске управе града Врања бр.1 у услужном центру.

Рок за подношење пријава је 15 дана од дана објављивања закључно са 31. 05. 2022. године.

За све додатне информације и обавештења у вези Јавног позива можете се обратити путем мејла на електронску адресу: е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Сва питања и одговори биће објављени на интернет страници Града Врања, линк: http://www.vranje.org.rs/ogradu.php?id=0&oblast=ensanacija.

Средства за суфинансирање и енергетску санацију објеката обезбеђена су од стране Министарства рударства и енергетике-Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности и Града Врања.

 

Градско веће града Врања расписало је Јавни позив за суфинансирање мере енергетске санације породичних кућа путем уградње соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе на територији града Врања за 2022. годину. Корисници бесповратних средстава су домаћинства, изузев домаћинстава која су у претходном периоду користила средства Града Врања за сличне активности и домаћинстава која су у претходне две године, после достављања Решења о додели бесповратних средстава, за сличне активности одустали од спровођења активности. Максимални износ средстава подстицаја који се додељује, представља мањи износ од 50% од вредности укупне инвестиције са ПДВ-ом, а максимално 420.000 динара са ПДВ-ом и мањи од износа који се добија множењем снаге панела у кW из достављене профактуре, са износом од 70.000,00 динара са ПДВ-ом. Конкурсна документација за Јавни позив може се преузети на интернет страници Града Врања, линк: http://www.vranje.org.rs/ogradu.php?id=0&oblast=ensanacija и на шалтеру бр. 1, Градске управе града Врања, ул. Краља Милана бр.1, (у услужном центру). Рок за подношење пријава је 21 дан од дана објављивања на званичној интернет страници и огласној табли Града Врања. Попуњени, потписани и одштампани пријавни образац у три примерка (један оригинал и две копије) и пратећа документација достављају се у затвореној коверти са назнаком:

„ПРИЈАВА ЗА ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ ГРАЂАНА У СПРОВОЂЕЊУ МЕРЕ ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ ПУТЕМ УГРАДЊЕ СОЛАРНИХ ПАНЕЛА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ – НЕ ОТВАРАТИ”, са пуном адресом пошиљаоца на полеђини коверте.

Пријава се предаје лично на шалтеру бр. 1 Градске управе града Врања, у услужном центру или препоручено поштом на адресу: Градска управа града Врања, ул. Краља Милана бр.1, 17500 Врање. Комисија за реализацију мера енергетске санације породичних кућа.

Све додатне информације и обавештења у вези Јавног позива могу се добити на телефон: 017402381 или

е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Средства за суфинансирање и енергетску санацију објеката обезбеђена су од стране Министарства рударства и енергетике-Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности и Града Врања.

На ванредној седници Градског већа, којом је председавао градоначелник др Слободан Миленковић, донета је одлука о још једној новчаној помоћи за лечење Вукана Стојиљковића из Врања, у висини од 1.200.000 динара. Малом Вукану, који болује од спиналне мишићне атрофије Тип 1 (СМА), недостаје 290.000 евра како би могао да прими лек „Золгенсма“. Подсећања ради, Вукан је добио термин 18. маја у болници у Будимпешти, где би требало да прими скупоцену терапију.

У Врању је одржан дечји Фестивал „Време радости“, који је организован по четврти пут. Јуче, на Међународни дан породице, градски парк био је преплављен дечјим осмесима, грајом, песмом, игром, дружењем. Фестивал је свечано отворио градоначелник Слободан Миленковић, истакавши да су деца наше највеће благо.

Разиграни дечји осмеси, граја, песма, смех, то је била слика Врања која је отишла даље. Фестивал је окупио велики број посетилаца, а понуђен је богат и разноврстан програм.

Градоначелник Врања, Слободан Миленковић, истакао је да је детињство најлепше животно доба, доба радости, да одатле све почиње, и да представља темељ за даље кораке и период којег се сећамо целог живота.

„У детињству је важно развијати креативност и учити децу правим вредностима, јер то је једини прави пут. Децу треба волети и чувати и о њима се бринути, али их и правилно васпитавати. Вртићи су место одакле све почиње, ту се и склапају и прва пријатељства и настају прве успомене. Надоградња и даљи развој наставља се у школи, али ипак је породица најважнија за свако дете, јер она је кров и темељ сваког друштва. Управо зато, на данашњи дан - Међународни дан породице организујемо дечји фестивал ”, рекао је градоначелник. 

Нагласио је да ће локална самоуправа наставити са пуном подршком и улагањем у унапређење услова боравка и рада у вртићима и школама, јер су деца будућност овог града и ове земље. Свечаним пуштањем балона почео је фестивал.

Посетиоцима је понуђен богат програм у коме су учествовале све школе са територије града, Предшколска установа, Музичка школа, Позориште и друге јавне установе и предузећа.  Деца су уживала јер је било садржаја за свакога.

„Мени се највише свиђа представа, а мојој сестри посебно Црвенкапа“, кажу Нина и Неда.

„Допада ми се ова представа, свашта ми се допада овде јер је све занимљиво, објашњава мала Симона.

На бини је приказан музичко-сценски наступ ,,Пчела и цвет”, деце вртића ,,Бошко Буха”. Посетиоце је одушевио наступ Хора Музичке школе ,,Стеван Мокрањац” , као и стихови врањског песника Жикице Димитријевића који је прочитао неке од својих омиљених стихова. Изведене су интерактивне представе ,,Било једном у једној бајци” и ,,Хајде са мном да се играш”. Наступо је и плесни клуб ,,Феникс”. У вечерњим организовани су концерти локалних извођача Александре Арсић и Владимира Стошића и вокалне солисткиње Марије Марковић- Мари Мари.

Оно што је посебно одушевило малишане је дворац на надувавање који је дан раније постављен у парку. Током целог дана деци су друштво правили и аниматори. Било је ту и других садржаја које су припремили Предшколска установа, ШАФ и Народни универзитет.

Организатори фестивала Град, Туристичка организација и ПУ ,,Наше дете” нису ништа препустили случају, деца и родитељи су уживали и дружили се.

„Када су наши најмлађи суграђани у питању, ништа нам није тешко да организујемо. Велики број учесника се одазвао, можда је ово и највећи фестивал до сада у погледу активности. Велику захвалност дугујем свим установама и школама које су се одазвале нашем позиву,'' истиче Стефан Филиповић- директор ТО Врање.

„Мислим да је ово најлепши призор који можемо видети у парку. Симболично, баш на Међународни дан породице негујемо породичне вредности и указујемо на важност деце, њихово одрастање и игру“, објашњава Наташа Стаменковић, сарадник у  ПУ „Наше дете“.

Посебан сегмент било је упознавање са радом, опремом и активностима полиције, војске, ватрогасаца, Хитне помоћи и Црвеног крста. Штандови ових служби били су постављени на спортским теренима Гимназије и током целог дана је за њих владало велико интересовање.

„Волим да будем полицајац, зато сам овде“, каже озбиљно наш мали суграђанин. „Ја сам дошла због брата, а брату се све допада на овим штандовима“, кажу Миља и Богдан.

Фестивал је имао и хуманитарни карактер, на свим видљивим местима и штандовима биле су постављене кутије за прикупљање помоћи за лечење малог Вукана. Организатори су послали поруку да би желели да следеће године управо он буде на отварању фестивала.

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 16 мај 2022 15:01

Терапија Золгенсмом заказана је за два дана, 18. маја. Вукана од циља дели још скоро 300 хиљада евра, према последњим доступним информацијама.

На ванредној седници Градског већа, којом је председавао градоначелник др Слободан Миленковић, донета је одлука о још једној новчаној помоћи за лечење Вукана Стојиљковића из Врања, у висини од 1.200.000 динара. Малом Вукану, који болује од спиналне мишићне атрофије Тип 1 (СМА), недостаје тачно још 290.000 евра како би могао да прими лек „Золгенсма“.

Подсећања ради, у петак је организована хуманитарна аукција слика у организацији Народног универзитета и удружења Родитељство плус на којој је прикупљено више од 100 хиљада динара. Директорка Народног универзитета Гордана Димитиријевић захвалила се свима на учешћу и најавила да ће слике које нису продате бити изложене у Галерији у наредних 10 дана. Сви који нису били у могућности да присуствују, а заинтересовани су моћи ће да их купе по почетној цени.

Дан касније на хуманитарном турниру под називом Кош за Вукана прикупљено је 1. 100.000,00 динара.

На Дечјем фестивалу који је одржан у недељу у градском парку било је постављено више кутија за прикупљање новца за Вукана. Кутије су и даље у свим угоститељским објектима, продавницама и на готово свим местима у граду и земљи. Данас се празне кутије и прави поновни пресек, али то не значи да акција стаје, јер смо Вукану сада најпотребнији.

Вечерас ће Културно-образовни центар организовати хуманитарни концерт. У програму ће учествовати врањски музичари који ће извођењем изворних песама учествовати у племенитој акцији да се прикупе неопходна средства за лечење малог Вукана. Концерт је заказан за 19 сати у Позоришту ,,Бора Станковић“ у Врању.

 

И даље можемо помоћи Вукану, и то на следеће начине:

 

Слањем СМС поруке:

Србија 1239 na 3030

Švajcarska human1239 na 455

Norveška VIPPS na 91945

 

Uplata na dinarski račun: 160-6000001381533-66

Uplata na devizni račun: 160600000138150165

IBAN: RS35160600000138150165

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Austrija: https://gofund.me/6de70468

Amerika: https://Gofund.me/3f702681

Humanitarna fondacija “Budi Human” Aleksandar Šapić

https://www.budihuman.rs/sr/korisnik/1239/vukan-stoiljkovic

 

 

 

Последњи пут измењено понедељак, 16 мај 2022 14:54
Страна 1 од 1210

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Одлични резултати врањских клубова - Радио Телевизија Врање https://t.co/aqS7OFgfgF via @tripplesworld https://t.co/aq04OZ1pqT
РК Врање: Добар старт, идемо даље - Радио Телевизија Врање https://t.co/m4DsnOnvuV via @tripplesworld https://t.co/Q3aFaIAjW1
Follow RTV Vranje on Twitter