Друштво

Друштво

 

Министарка  туризма, трговине и телекомуникација  Татјана Матић и градоначелник Врања Слободан Миленковић, у присуству великог броја посетилаца , свечано су отворили реконструисани Градски парк.

У парк су први ушли најмлађи, након којих су и представници Града и министарства кренули у обилазак. Том приликом министарка је разговарала са Врањанцима , упознала се са децом и фотографисала се са њима. Након тога  присутнима  су се обратили ,најпре градоначелник а потом и министарка Матић  на свечаности која је уприличена поводом званичног отварања реконструисаног градског парка.

-Ми смо данас сведоци нове епохе и нове ере градског парка коме се сви радујемо. Паркови су огледало једнога града. Хајде да сви заједно поведемо рачуна о природи која нас окружује , хајде да заједно чувамо наш парк како би био добар нашим нараштајима. Није било лако пројектно ускладити вишефазно реновирање парка, ускладити традиционално и модерно , да сачувамо душу парка из давних времена и да простор оплеменимо новим садржајима, да отргнемо од заборава сећања стара више од једног века,  рекао је градоначелник Слободан Миленковић  на  церемонији поводом отварања парка.

-Драги Врањанци , чувајте овај парк и нека  и наредних 130 година остане овакав какав јесте и чувајте  историју и традицију коју имате. Срећна сам што сам чула да је велики број Врањанаца вакцинисан и што ћемо ускоро моћи да се вратимо уобичајеном животу. Ваш крај има огроман потенцијал када говоримо о туризму.  Дајте да урадимо још много тога чиме ће се ваши потомци поносити. Овај парк може да буде јако добра туристичка дестинација .Заједно са градоначелником разменили смо идеје о новим пројектима у будућем периоду. Ресорно министартсво наставиће да подржава Врање и верујемо да ће много туриста проводити време у овом парку, рекла је  министарка трговине, телекомуникација и туризма, Татјана Матић.

Свечаност је завршена  пустањем балона који симболишу  љубав , доброту и мир.

Своје утиске по завршетку церемоније пренели су нам министарка Татјана Матић и градоначелник Слободан Миленковић.

- Најјачи утисак на мене оставили су људи из овог града. То су топли , срдачни , непосредни људи који умеју на прави начин да покажу емоцију и да искажу поштовање. Морам ипак да нагласим да ми је много драго што сам данас овде  у парку видела толико деце. То је богатство Врања и важно је да имамо што више младих јер то нам гарантује и економски и локални развој . Та деца су ми данас улила наду, рекла је у екслузивној изјави за нашу кућу министарка Матић.

-Кутак који се мени највише допада у парку је Музички павиљон. Планирамо активности током читаве наредне недеље за наше посетиоце. У преподневним терминима наступиће малишани из ПУ''Наше дете'' а  поподневни  термини предвиђени су за фолклор , музичаре и слично, најављује градоначелник.

Грађани Врања су   уживали у новим садржајима градског парка, а малишани Предшколске установе ''Наше дете'', као и ученици Музичке школе ''Стеван Мокрањац ''из Врања допринели су лепој и распеваној атмосфери. Атракција су били професионални аниматори на штулама који су забављали најмлађе посетиоце.

Свечаном отварању парку претходио је радни састанак министарке Татјане Матић и градоначелника  са сарадницима на коме су договорени даљи кораци и нови пројекти који ће бити реализовани у периоду пред нама.

 

 

Последњи пут измењено субота, 15 мај 2021 16:55

Градоначелник Врања Слободан Миленковић и министарка трговине, телекомуникација и туризма, Татјана Матић,  свечано су отворили реконструисани градски парк.

У парк су први ушли најмлађи, након којих су и представници Града и министарства кренули у обилазак.

''Ми смо данас сведоци нове епохе и нове ере градског парка коме се сви радујемо. Паркови су огледало једнога града. Хајде да сви заједно поведемо рачуна о природи која нас окружује , хајде да заједно чувамо наш парк како би био добар нашим нараштајима,'' рекао је градоначелник Слободан Миленковић  на  церемонији поводом отварања парка.

''Драги Врањанци , чувајте овај парк и нека наредних 130 година остане овакав какав јесте и чувајте  историју и традицију коју имате. Срећна сам што сам чула да је велики број Врањанаца вакцинисан и што ћемо ускоро моћи да се вратимо уобичајеном животу. Ваш крај има огроман потенцијал када говоримо о туризму.  Дајте да урадимо још много тога чиме ће се ваши потомци поносити. Овај парк може да буде јако добра туристичка дестинација .Заједно са градоначелником разменили смо идеје о новим пројектима у будућем периоду. Ресорно министартсво наставиће да подржава Врање и верујемо да ће много туриста проводити време у овом парку,'' рекла је  министарка трговине, телекомуникација и туризма, Татјана Матић.

Грађани Врања су   уживали у новим садржајима градског парка, а малишани Предшколске установе ''Наше дете'', као и ученици Музичке школе ''Стеван Мокрањац ''из Врања допринели су лепој и распеваној атмосфери.

Последњи пут измењено субота, 15 мај 2021 15:23

Изградња котларнице на биомасу у кругу Здравственог центра почеће јуна месеца, рекао је градоначелник Слободан Миленковић.

Она ће бити, пре свега, за потребе Здравственог центра, али и насеља Чешаљ.

''Тиме ми почињемо полако да радимо један стратешки пројекат, а то је замена енергената у нашем граду са мазута на обновљиве изворе енергије, а то је биомаса, са резервним снабдевањем, а то је гас, за који се најављује да ће доћи за годину дана, а који ће бити коришћен само у оним тренуцима када су екстремно ниске температуре,'' додаје градоначелник.

Последњи пут измењено петак, 14 мај 2021 15:28

Градски парк свечано се отвара у суботу у 13 сати, а поред градоначелника Врања, отварању ће присуствовати и министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић.

Директан пренос отварања моћи ћете да пратите на каналу Радио телевизије Врање.

Иако су наши суграђани већ имали прилике да уживају у лепоти градског парка, дошао је и тренутак свечаног и званичног отварања реконструисаног парка.

Од инсталација до мобилијара, парк је комплетно реконструисан и адаптиран потребама грађана. Ту су и бројни нови садржаји, фонтана, музички павиљон, а сам пројекат рађен је по угледу на први нацрт из 1938. године.

Вредност радова по два уговора износи 96 милиона, од чега је 40 милиона обезбедило Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а остатак град Врање.

''Сада видимо да ефекат тог улагања и те заједничке сарадње је заиста импозантан и заиста сматрам да су паркови огледало једног града, ту је сада и музички павиљон, то је један нови детаљ у градском парку, као што знају наши суграђани рађен по мотивима парка из 1938. године. Има ту доста још нових садржаја, 33, процената је под стазама, остало је све зеленило на укупној површини од близу 20 хиљада метара квадратних, тачније 19 956 метара квадратних, тако да имамо ту и дечје игралиште, које је задржано, летњи амфитеатар, који је такође био и раније, нешто ново јесте тај шаховски кутак који ће, надам се, да користе наши пензионери, такође и три чесме, једна је поред дечјег игралишта, друга на старом месту у барокном стилу и на смом улазу у градски парк. Сада полако и поред свих недаћа које смо имали и свих сумњичавих прича да ће бити сече стабала, била су оспоравања сваке врсте, међутим ми смо се храбро ухватили у коштац са свим тим изазовима, сигурно је овакав парк какав је сада много много лепши у односу на оно што је био,'' каже градоначелник Слободан Миленковић.

Парк је покривен и видео надзором, а изградња оградног зида остављена је за неку наредну фазу, о чему ће бити разговарано и приликом отварања парка и посете министарке трговине, туризма и телекомуникација, Татјане Матић.

Упоредо са завршетком парка у завршну фазу радова ушла је и улица Бора Станковић, а постављање завршног слоја асфалта почиње у понедељак.

Подршка државе показала се и кроз овај пројекат који се реализује у сарадњи са Министарством привреде. 

''Морам да поменем да је то заиста изузетно захтеван пројекат, јер поред моста који се у потпуности реконструише, и ту смо имали потпуну замену хидротехничких подземних инсталација које су магистралног карактера и који повезују, и од којих зависи цео град,  и што се тиче водоводне и канализационе мреже. Такође смо увели лед расвету, али морамо да напоменемо и то да блокадом те улице ми смо морали да очувамо и функционисање и Хитне помоћи и Дома здравља и ту није смело да буде грешака. Ја заиста сматрам да је улица Боре Станковића развојни пројекат града Врања,'' каже градоначелник. 

Што се тиче реконструкције болнице она такође тече предвиђеном динамиком, а већ се ради пројекат и за реконструкцију Дечјег одељења, за шта су обезбеђена средства преко Канцеларије за јавна улагања.

Раде се и пројекти за одељење неурологије и болничку апотеку.

''Оно што желим сада као једну најновију вест да кажем, то је управо овај разговор који сам имао јуче са пословним партнером из Шапца, инвеститором који ради котларницу на биомасу, да ће већ од средине јуна кренути изградња котларнице на биомасу у кругу Здравственог центра за потребе Здравственог центра, али и насеља Чешаљ. Тиме ми почињемо полако да радимо један стратешки пројекат, а то је да замену енергената у нашем граду са мазута на обновљиве изворе енергије, а то је биомаса, са резервним снабдевањем, а то је гас, за који се сматра да ће доћи за годину дана, а који ће бити коришћен само у оним тренуцима када су екстремно ниске температуре,'' додаје градоначелник.

Почела је и реализација комуналног програма за ову годину, а тенденција овог руководства је да се што мање средстава улаже у текуће одржавање и крпљење ударних рупа, а да се што више уложи у потпуну реконструкцију и рехабилитацију улица.

 

Последњи пут измењено петак, 14 мај 2021 15:47

На седници Градског већа донето је низ значајних одлука за функционисање града. Поред осталог, усвојена је Одлука о изменама и допунама Статута Предшколске установе ,,Наше дете” у Врању, План рада Градског штаба за ванредне ситуације за 2021. годину, Извештај о раду Савета за безбедност саобраћаја на путевима на територији града и Локални акциони план запошљавања града Врања за 2021. годину.

Усвајањем измена и допуна Статута  установе ,,Наше дете” новоотворени вртић ,,Звончица” уврштен је у систем Предшколске установе. Већници су усвојили  План рада Градског штаба за ванредне ситуације за 2021. годину који је веома важан за сваку локалну самоуправу, каже Данијела Милосављевић, градска већница.

„Битно је, и пракса је показала да Штаб треба да има план рада по коме ће деловати, јер смо сведоци да смо почетком године имали поплаву већих размера. То је један од докумената који омогућава Штабу да делује правовремено и на одговарајући начин,“ појашњава Данијела Милосављевић градска већница.

Пред већницима се нашао и Извештај о раду Савета за безбедност саобраћаја на путевима на територији града Врања за прошлу годину, као и Програм рада за 2021.

Милосављевићева истиче да је рализација активности Савета била незнатно мања у односу на план, због пандемије корона вируса. Ипак су успели да спроведу значајну акцију као што је куповина дечјих седишта за свако рођено дете и друге активности.

„У 2020. је реализована куповина дечјих ауто седишта. Подељено је 656 дечјих ауто седишта за свако рођено дете у 2020. години. То је једна од добрих ствари које се дешавају на територији града Врања, а којом се води рачуна о безбедности деце у саобраћају. Град дефинитивно мисли на најмлађе,“ каже Милосављевићева.

Она додаје да је усвојен и план рада Савета за ову годину којим је предвиђена израда пројекта за набавку и уградњу камера за аутоматско документовање прекршаја на раскрсницама и критичним тачкама у граду. Радиће се и на уређењу зоне школе у Вртогошу, Дубници и Тибужду, и изради документације за пешачки мост у Маричкој улици.

Већници су разматрали правилник о ближим условима, критеријумима, начину и поступку за остваривање права на трошкове исхране ученика основних и средњих школа који иду на такмичења. Прецизирано је на који начин ће се вршити накнада ђацима који учествују на такмичењима. Град ће финансирати ученике који учествују на такмичењима уврштеним у програм рада Министрства просвете.  Усвојен је Локални акциони план запошљавања града Врања за 2021. годину, као и Предлог Комисије за финансирање пројеката цркава и верских заједница из буџета града Врања у 2021. години.

“Ове године је предвиђена само једна мера, и то обука на захтев послодавца. Вредност ове активности је 5 милиона динара. У претходним годинама ова мера је показала најбоље резултате у практичном смислу, односно запослен је највећи број људи у приватном сектору, зато смо одлучили да и ове године подржимо ову меру , каже већница.

Одлучено је да Град финансијски подржи наставак изградње храма Васкрсења Христовог на Бунушевачком гробљу. 

Један од битнијих докумената, који је усвојен, је и Предлог одлуке о изради Стратегије унапређења положаја младих града Врања за период од 2021-2025. године. Биће дефинисана омладинска политика и сет стратешких мера које повезују низ области живота младих.

Тридесет и седмом по реду седницом Градског већа преседавао је градоначелник Слободан Миленковић.

 

 

Последњи пут измењено петак, 14 мај 2021 16:17
Страна 1 од 1060

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Из дана у дан све стабилнија епидемиолошка ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/e2ir7NTyDW via… https://t.co/4q4D9sk5Fd
Градоначелник: Паркови су огледало градова, нашим можемо да се поносимо - Радио Телевизија Врање… https://t.co/KSYTpUTLhh
Све мање оболелих и све више вакцинисаних - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZL0gDXFBBh via @tripplesworld https://t.co/4PSpK23cVR
Follow RTV Vranje on Twitter