Друштво

Друштво

У суботу ће у Врању боравити министар за бригу о селу и председник ПУПС-а Милан Кркобабић.

Министар Кркобабић, одржаће састанак са представницима општина Јабланичког и Пчињског региона, у оквиру акције „Караван ПУПС-а 2021.“,  у великој сали Скупштине града Врања.

У летњем периоду, услед високих температура, повећава се опасност од избијања пожара. У циљу обезбеђења одређеног нивоа пожарне сигурности, како би се избегле евентуалне последице, надлежне службе Градске управе, упозоравају грађане да не пале стрништа, а да лако запаљиве течности, горива и друге материје морају бити правилно ускладиштене.

Спаљивање стрних усева, смећа и биљних остатака забрањено је Законом о заштити од пожара. Такође, забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним, видно обележеним местима.

''Најчешће до појаве пожара долази услед повећања спољашње температуре и наступајуће летње сезоне и задњих година пожари се повећавају на отвореном простору из једног општег разлога, првенствено због веће немарности наших суграђана. Надам се да ове године неће бити као претходних година, да ће људи бити разумнији да не спаљују на отвореном простору из разлога што није само спалити биљне остатке стрништа, већ то треба уклонити на адекватан начин који је прописан. Из мог досадашњег искуства које је скоро двадесетогодишње најчешћи узрок је људски фактор. Други узрок такорећи не постоји,'' каже Дејан Станојевић, командант Ватрогасно спасилачког батаљона.

Поред паљења ватре на отвореном, што је најчешћи узрок избијања пожара, велику опасност представљају и електро уређаји и плинске боце у домаћинствима. Уколико осетимо мирис плина када уђемо у стан или кућу, одмах треба да позовемо надлежне ватрогасне службе, каже Станојевић.

''Као што знамо високе су температуре и сви желимо да се након шетње вратимо у расхлађену просторију, због чега често остављамо укључене клима уређаје док нисмо у кући, то није уопште препоручљиво, пракса сама каже да не треба остављати укључене климе, имали смо доста интервенција где је дошло до самозапаљивања клима. Она треба да ради, као и сви електроуређаји, само уз присуство људи у кући. Након напуштања домаћинства треба искључити електричне апарате, у последње време често имамо и случајеве да се запале пуњачи за телефоне, што изгледа наивно, али није, услед неисправности самих пуњача може доћи до појаве пожара, додаје Станојевић.

У току прошле године ватрогасци су реаговали у 704 случаја пожара, од чега је највећи број, 587, био на отвореном. То је велики број за прошлу годину када су летњи месеци били углавном кишовити. Судећи по овогодишњој статистици, може се очекивати и већи број интервенција, с обзиром да је до сада већ било 463 гашења пожара, од чега 368 на отвореном.

Ако сви други разлози нису довољни да будемо обазриви, подсетимо и на то да је лице које је изазвало пожар дужно да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у складу с посебним прописом. Новчаном казном у износу од 10.000 динара казниће се за прекршај физичко лице а правно лице од 300.000 до 1.000.000 динара. Уколико се утврди да је на пољопривредном газдинству вршено спаљивање жетвених остатака, газдинство губи право на подстицајна средства у пољопривреди, у периоду од три године.

 

Прилику за запослење, најпре кроз обуку коју финансира град и ове године добиће незапослени. Потребно је да се послодавци пријаве на јавни позив који је расписао град, а траје месец дана.

Програми локалне самоуправе годинама помажу незапосленима на различите начине да реше своје егзистенцијалне проблеме. Један од програма који је дао одличне резултате је финансирање обуке за незапослене.

"Ова подстицајна мера, односно обука на захтев послодаваца се показала најисплативијом и најконкретнијом. То значи да су се послодавци јављали и предходне године и да смо ми финансирали обуку потенцијално запослених и да је већина тих младих људи остала и да ради у тим привредним друштвима", каже већник Небојша Зупанчић.)

Надокнада за кандидате, коју финансира град  је 14 хиљада динара, а град плаћа и путне трошкове,  уколико кандидат који се обучава има за тим потребу, каже већник и додаје да се нада да ће у току ове године да се пријави већи број послодаваца.

"Битно је да послодавац може да процени да ли и пре завршетка обуке,  која траје три месеца, одређени кандидати имају квалитет и знање. Ако је тако обука се прекида и са њима се одмах склапају уговори о запошљавању и на место тих кандидата долазе нови, млади људи и самим тим се запошљава већи број људи".

Послодавци су препознали ову меру јер даје конкретне резултате. Пожељно је да се јаве послодавци из производних делатности. Захтев за учешће у програму подноси се на прописаном обрасцу који се може преузети са градског сајта.

 

 

 

У оквиру Здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021“, на полигону „Боровац“ код Бујановца снаге Четврте бригаде копнене војске реализују тактичку вежбу и увежбавања за извођење противпобуњеничке операције.

У условима приближним реалним, увежбавају се поступци и рад команде и јединица Војске Србије од извиђања и откривања борбеног распореда непријатеља до разбијања и уништења побуњеничких снага и стабилизације ситуације.

Вежбовне активности на полигону „Боровац“ део су Здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021“, коју на осам локација широм Србије изводе јединице Копнене војске у садејству са Ратним ваздухопловством и ПВО, 72. бригадом за специјалне операције и 63. падобранском бригадом.

 

 

Од четвртка, 24. јуна, почиње сезона купања на Јумковом базену.

На дан отварања улаз је бесплатан за све купаче.

Радно време базена биће од 10 до 19 сати. 

Страна 1 од 1077

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter