Друштво

Друштво

У недељу, 24. октобра, у 12 сати, на споменик ,,Жене Шкотске” испред Дома здравља, биће  положени венци и цвеће у част храбрих хероина које су лечиле српске војнике током Првог светског рата. На скупу ће говорити градоначелник Врања др Слободан Миленковић, а најављено је и присуство делегације општине Младеновац.

Лепо време које је претходних дана ишло на руку радницима Водовода, омогућавало је  да се све активности на терену обављају несметано. Међутим, октобар је месец када долази до учесталих пуцања цеви и хаварија али се оне санирају у врло кратком року, каже директор Водовода Горан Ђорђевић и додаје да би ускоро требало да почну  радови на реконструкцији канализационе мреже на територији Града.

"Градоначелник је потписао уговор за реконструкцију 120 километара канализационе мреже , како у граду, тако и у околним селима, посредством програма Владе Србије. Реч је о врло значајном пројекту за наше грађане. У појединим улицама ће највероватније бити обновљена и водоводна мрежа. Потписани су сви уговори, оверене су грађевинске дозволе, извођача радова одређује Влада Србије и очекује се да се ускоро почне са радовима, највероватније пре краја грађевинске сезоне. Годинама није реконструисана канализациона мрежа, и ово је веома битно за наш град. На овај начин биће решен дугогодишњи проблем грађана и житеља околних села", каже директор Водовода Горан Ђорђевић.

Ђорђевић се осврнуо на проблем који се појавио од када је Фабрика за пречишћавање отпадних вода пуштена у пробну производњу. Како каже, реч је о неодговорности појединих грађана.

"Заиста је страшно то што свакога јутра из почетног, улазног објекта, где улази сва канализациона вода из града, налазимо огромне количине крупног отпада, памперс пелена, влажних марамица, угинулих животиња и слично. Замолио бих наше суграђане да отпад бацају тамо где му је место, а не у канализацију, јер канализационе цеви треба чувати, а не уништавати. Због тога долази до загушења цеви и шахти што је велики проблем", каже Ђорђевић.

Када су хаварије у питању, највише их има у овом периоду и јављају се углавном до средине новембра. То има везе са загревањем и хлађењем земљишта. Наши радници успевају да кварове и пуцања цеви санирају у што краћем року, како би се водоснабдевање нормализовало што пре, објашњава наш саговорник и додаје да у наредном периоду неће бити повећања цене воде.

Последњи пут измењено петак, 22 октобар 2021 15:06

Већници града Врања прихватили су предлог да се у центру града уведе екстра зона за паркирање. Тренутно постоје две зоне, а биће уведена и трећа – екстра зона. Цене за паркирање остаће исте, једино ће у екстра зони бити ограничено време паркирања на 120 минута. Циљ ове одлуке је да се растерети главна улица.

Голим оком се може видети колико је ужи центар града, а нарочито главна улица, Краља Стефана Првовенчаног, оптерећена паркираним возилима. Управо због тога већници су прихватили предлог да се уведе екстра зона за паркирање, а то значи да дуже од два сата, односно од 120 минута, возила неће моћи да се задржавају у овој зони.

Екстра зоном биће обухваћене улица Краља Стефана Првовенчаног од раскрснице са улицом Моше Пијаде, до раскрснице са улицом Димитрија Туцовића.

Затим, улица др Димитрија Јовчића од раскрснице са главном до раскрснице са улицом Јована Јанковића Лунге, осим скретања на раскрници ове и Дунавске улице, где је паркиралиште.

У екстра зони је и Београдска, од раскрснице са главном до раскрснице са улицом Хероја са Кошара, некадашњом 29. новембра.

Такође и улица Хероји са Кошара од раскрснице са улицом Иве Лоле Рибара до улаза код библиотеке.

Ово су улице које се уливају у централно градско језгро, где се налази и највећи број републичких и локалних институција. Потреба је већине грађана да у њима завршавају одређене послове, тако да дуже задржавање на местима за паркирање онемогућава људе да сви заврше посао. Ограничавањем времена паркирања, створили би се бољи услови, да сви макар на два сата оставе возила и заврше посао. Ова одлука ће највероватније почети да се примењује од 1. новембра.

Последњи пут измењено петак, 22 октобар 2021 15:03

Због радова на изради прикључка на водоводној мрежи у Француској улици на углу са улицом Милана Богдановића, неће бити воде и овој и у делу улице Димитрија Станковића. Из градског Водовода кажу да ће обустава водоснабдевања трајати до завршетка радова. Уједно, моле становнике за разумевање и стрпљење и обећавају да ће радови бити завршени у најкраћем могућем временском периоду.

Пројекат изградње такозваних јефтиних станова је од значаја за Републику Србију у сваком смислу те речи, а пре свега безбедоносном и демографском, рекла је гостујући у нашем програму, градски правобранилац Ђурђица Ђорђевић. Станови су првобитно намењени припадницима снага безбедности, а изменама закона биће укључени и запослени у здравству и образовању. У том великом пројекту је Врање, иако најмањи град по броју становника од осталих који су обухваћени, први  у реализацији.

У релативно кратком временском периду, након много година у Врању ниче ново, модерно, инфраструктурно и урбаинистички решено насеље. У првој фази већ су изгарђене три зграде са 190 станова. За прву фазу град је дао земљиште и уредио инфраструктуру, а чак је изграђен и топловод за будућу котларницу на био масу. За прву Б фазу, за изградњу 400 станова, чија је изградња у току,  држава је финансирала експропријацију земљишта, а град је требало да финансира инфраструктуру, каже градски правобранилац.

-Добром политиком градоначелника који је сваке недеље на владиној комисији за овај пројекат, који је добио 25 милиона динара за експропријацију од Министарства финансија,  ми смо то искористили и решили имовину за четири улице унутар блока и изван блока, који се тренутно гради. У питању су улице Октобарске револуције, Родољуба Чолаковића, Радоје Дакића и Солунских ратника. Те улице су непосредно испод пете школе, у близине Франсцуске. Велике су улице, каже Ђурђица Ђорђевић, градски правобранилац.

То насеље дозвољава добра урбанистичка решења, тако да ће тамо бити и тргова и скверова, планиран је и велики маркет, банке, пошта, апотека, амбуланта и бројне услужне делатности. Биће то одличан амбијент за живот људи.

-Морам да обрадујем грађане, да ће закон претпети измене у смислу да се више неће односити само на припаднике снага безбедности, већ постоји интенција државе да се да извесна захвалност здравственим радницима и запосленима у образовању, каже наша саговорница.

Ради се о становима који нису јефтини зато што је лоша градња, већ зато што се пројекат реализује удруженим средствима града и Републике. Добиће Врање мали модеран градић у коме је планиран и објекат Полицијске управе.  

 

 

Последњи пут измењено четвртак, 21 октобар 2021 18:19
Страна 1 од 1131

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Ђорђевић: Ускоро почиње реконструкција канализационе мреже на територији Града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/nWEd934sp9
Отварање Бориних позоришних дана одложено за сутра - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZlnTz6LDPw via… https://t.co/iBArUN1rOM
Ускоро измене закона о такозваним јефтиним становима - Радио Телевизија Врање https://t.co/eifOhUA5Ao via… https://t.co/iDtZfsymuS
Follow RTV Vranje on Twitter