Одштампајте ову страницу

Данас је Ускрс

Празник над празницима Ускрс спада у покретне празнике. Када ће тачно у току године да падне Ускрс зависи од више околности. У одређивању датума важи правило да се Ускрс пада у прву недељу после пролећне равнодневнице и после пуног месеца, а уколико се поклопи са јеврејском пасхом, помера се за још недељу дана.

Назван је празником над празницима, јер је управо Васкрс темељ на којем је саздано целокупно хришћанско учење о победи живота над смрћу, светлом над тамом, добра над злом, љубави над мржњом, вечности над пролазношћу. Празник Васкрсења Господа Исуса Христа централни је догађај према којем се одређују сви остали покретни празници. Објашњавајући значај овог празника апостол Павле је пре скоро 20 векова записао: „Ако Христос не устаде залуд је вера наша, онда је празна проповед наша.“

Васкрс се слави три дана, и сва су у црквеном календару обележена црвеним словима.

По хришћанском предању Син Божји, који је на земљу дошао да би својом смрћу искупио људе од прародитељског греха и спасао их вечне духовне смрти, устао је из гроба трећи дан пошто је разапет и умро на дрвеном крсту на Голготи, брду изнад Јерусалима. Васкрс је зато празник радости и симбол вечности у којој је овоземаљски живот човеков тек мали део трајања у времену, али је једино тај овоземаљски живот доступан спознаји ограниченог људског ума.

Због изузетног значаја који има, празнику Васкрсења претходи седмонедељни пост. Симболишу га офарбана јаја, традиционални васкршњи поздрав „Христос Воскресе – Ваистину Воскресе“, којим се верници поздрављају све до Спасовдана, али и лик белог анђела који је објавио вест о Христовом Васкрсењу.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено недеља, 15 април 2012 22:40