Идуће године Врање добија модерна бројила

Врање ће међу првих 5 градова у Србији почетком идуће године добити модерна бројила.

Средствима од 80 милиона евра биће набављено до 250.000 такозваних паметних бројила која ће потрошачима омогућити да прате количину и квалитет потрошене електричне енергије, а Електропривреди Србије да даљински очита потрошњу и искључи дужника који је не плаћају.

Врање је изабрано међу 5 подручја у Србији која имају највеће губитке електричне енергије и највеће проблеме у наплати потрошње.

Подручје Електродистрибуције Врање ће  почетком идуће године почети  да добија модерна бројила. Популарно названа  паметна бројила мериће потрошњу електричне енергије у интервалима који су мањи од једног сата. То ће бити од великог значаја за потрошаче јер ће им омогућити да стално прате количину и квалитет потрошене струје. Електропривреда Србије као испоручилац струје моћи ће  да даљински очита потрошњу и искључи дужника који неће да је плати.

Мерни уређаји из кредита биће намењени за делове Србије са највећим губицима, због застарелости опреме и крађе, али и због најслабије наплате потрошене струје. Међу њима су Нови Пазар, Врбас, Крњача, Велика Плана и Врање. Само у преносу и дистрибуцији електричне енергије прошле године је на подручју врањске Електродистрибуције у неповрат отишло 26,9 одсто, што је нешто мање него 2009, али и даље велики проблем. То је посебно изражено на подручју Прешева где су губици струје чак 48,4 одсто. Има и техничких губитака који су неизбежни у преносу и трансформацији струје. Међутим, забрињавају такозвани комерцијални губици код самих потрошача који настају због старих, дотрајалих и неисправних бројила и због крађе струје. И наплата електричне енергије је болна тачка Електродистрибуције Врање. Упркос свим мерама које се предузимају, као што су редовна очитавања бројила и достава рачуна, утужења дужника и стимулације редовних платиша, тренутна дуговања достижу 3 милијарде динара, од чега је дуг домаћинстава 2,1 милијарде. На подручју Дистрибуције домаћинства у просеку дугују по 34.ооо динара, док је у Прешеву ова сума 58.400, а у Бујановцу 41.100, истиче Мирољуб Рашић, руководилац сектора за трговину електричном енергијом.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Сумња се да је у пожару у Радовници страдала старица - Радио Телевизија Врање https://t.co/hOHcbFEv9h via… https://t.co/xiKQFVryxt
Стоиљковић: Повећан број екипа, ради се и преко радног времена - Радио Телевизија Врање https://t.co/jOMzP7ZSsk via… https://t.co/Q4tSE6WEXc
Promo - Zdravo živo domaćine, TV Vranje, danas u 17.05h https://t.co/Yi3j2SgT7O
Follow RTV Vranje on Twitter