Права мањина унапређују развој друштва

„Службена употреба језика и писма  националних мањина у јединицама локалне самоуправе“ назив је округлог стола који  је данас одржан у Врању са циљем да се представе правни оквири којима се регулишу права националних мањина, посебно у погледу службене употребе мањинских језика на локалном нивоу.  Град Врање је једна од локалних самоуправа које активно раде на унапређењу положаја националних мањина.

Имају ли припадници националних мањина право на службену употребу свог матерњег језика и писма,  које су новине у правном систему у области службене употребе  језика  и писма националних мањина и у којој мери локална самоуправа  прати законска решења у овој области. Све су то теме којима Србија , а и свака локална самоуправа, мора да се бави у процесу приступања ЕУ. Културна разноликост обликује заједнички идентитет, па је задатак локалне самоуправе да обезбеди једнаке услове за живот. Град Врање учесник је бројних пројеката, који имају за циљ оснаживање ромског становништва које је најбројнија мањина у округу.

„Социјално укључивање ромске попоулације које на територији града по последњем попису чини око 5 посто становништва није само скуп афирмативних мера већ успостављање и механизма деловања.  Осим постојања канцеларије за заштиту личних и колективних права ромске националне мањине која постоји од 2005.године настојања градског руководства усмерена су на примени одрживе политике и дугорочног решавања проблема. Правовременим образовањем и адекватним приступом додатно јачамо положај Рома", каже градоначелник, Слободан Миленковић.

Држава је радила на доступности образовања свим популацијама и категоријама становништва, унапређен је Закон о заштити права националних мањина, обезбеђени услови за изборе за савете националних мањина,  и обезбеђен рад локалних савета за међунационалне односе,  а радило се и на  унапређењу  Закона о службеној употреби језика и писма.

„Боља укљученост свих припадника друштва нарочито, припадника националних мањина је незаобилазни део развоја Србије, не само у економском смислу већ свеукупног друштвеног развоја. Наш приступ решавању питања националних мањина је и једна од највећих предности, коју Србија има у плановима за приступање ЕУ. Управо се српски пример према националним мањинама истиче као један од бољих у региону. Законски оквир је унапређен током прошле године на добар начин и остало је да у 2019 и наредним годинама све то применимо на локалу“, каже државни секретар у МОДУЛС, Иван Бошњак.

Употреба мањинских језика је битна како би се развијало друштво у свим аспектима живота. И српски језик је све присутнији у земљама ЕУ из чега се види да је  језичка разноликост нешто на чему се мора радити, став је Савета Европе.

"Морамо да схватимо да права једне особе се не поништавају правима друге особе. Овде не говоримо о ограничењу права једне или друге  особе и балансу који се своди на нулу.   Што је заштита мањинских права на вишем нивоу то су сви богатији а самим тим друштво се боље развија. Зато ми је задовољство да радим са градоначелником и ресорним министарством и верујем да ће сви услови бити испуњени", каже шеф канцеларије Савета Европе у Београду, Тобијас  Флесенкемпер.

Србија је добар пример језичке разноликости. Од 2003. наша земља је чланица Савета Европе и доприноси остваривању стандарда који савет поставља у циљу промоције права националних мањина.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 26 март 2019 15:00

1 коментар

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Укинута ванредна ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/9xUB5T2oXw via @tripplesworld https://t.co/MBhXCrklrm
Милица и Катарина на Републичком такмичењу младих талената - Радио Телевизија Врање https://t.co/fST75lNBhZ via… https://t.co/AYGcmoBABb
Јако невреме у Врању - Радио Телевизија Врање https://t.co/ViPTAmme7n via @tripplesworld https://t.co/v1o4t0owov
Follow RTV Vranje on Twitter