Представљање пакета мера економских олакшица на локалном нивоу Истакнут

Солидарност би могао да буде назив конференције за новинаре коју је организовао град у сарадњи са привредом. Штете и губици су велики, али без солидарности и компромиса биће још теже. Епидемија је оставила траг на сваки сегмент нашег друштва и сада се креће у изналажење решења. Најпре је у помоћ и привреди и грађанима прискочила локална самоуправа. Све мере важиће само за оне који нису у протеклом периоду отпустили више од 10 посто запослених.

Град ће помоћи свима који имају обавезе према њему и према градским предузећима. Разговарало се са привредницима у циљу смањења економских последица изазваних епидемијом и предложене су мере.

"У овом периоду треба учинити све да се сачувају радна места у привреди, и то треба да буде најважнији приоритет. Руководство града је у договору са Регионалном привредном комором предложило мере за повећање ликвидности привредних субјеката, који су претрпели велике губитке услед немогућности обављања своје делатности Те мере се огледају у смањењу такси и накнада, као и могућности одлагања плаћања пореза и рачуна за комуналне услуге јавних предузећа", рекао је градоначелник Врања Слободан Миленковић.

Таксе и накнаде ће бити умањене у износу од 15 посто на годишњем нивоу и то комунална такса за истицање фирме, накнаде за коришћење делова земљишног појаса општинског пута, улица и другог земљишта, накнада за коришћење градских улица и полигона за обуку возача, накнада за коришћење посебно обележеног простора за паркинг место на јавним саобраћајним површинама за такси возила.

Накнада за заузеће јавне површине у комерцијалне сврхе, неће бити наплаћена за време трајања ванредног стања, а то важи и за закупце који су унапред платили. Њима ће, на захтев, бити извршен повраћај или ће бити у претплати.

"Привредним субјекти који користе градске локале биће умањени рачуни за март, април и мај за 90 посто. Позвао бих и приватне закуподавце да умање закупнине за своје пословне просторије."

Поред ових умањења предвиђена је и олакшица за плаћање аконтације за пореза на имовину за други квартал, 15. маја. Она се може платити у 24 месечне рате уз паузу у отплати до годину дана. Захтев се подносе до 20. маја, а односи се и на физичка и на правна лица.

Јавна комунална предузећа су дала сагласност за одлагање плаћања грејања, воде и комуналног отпада на рате уз грејс педриод, најдуже 6 месеци.

Град Врање ће допринети побољшању ликвидности у износу од 200 милиона динара. Ове мере ће дати резултате, али свакако и изазвати ребаланс буџета, за који се град већ спрема.

Привреда је претрпела највеће губитке, јер је била принуђена да заустави пословање, рекао је Слађан Дисић, председник парламента привредника регипоналне коморе и генерални директор Симпа.

"Наш став из коморе, који су прихватили и људи из градског руководства, јесте да морамо да донесемо мере, које ће значити да прођемо сви са што мање штете. У овој ситуацији не може нико да добије, не може неко да добије све, неко да изгуби, јер временом ће се десити да сви изгубимо. Привреда није у могућности да дажбине, које су високе, може да измирује са врло малом привредном активношћу која ће бити, јер последице кризе се неће брзо отклонити. Сигурно ће трајати годину и по дана, док дођемо на неки ниво од пре појаве вируса", рекао је Дисић.

Симпо је предузеће наслоњено на тржиште и то не само Србије, већ Европе и шире. Из досадашњих донетих мера предузећа попут Симпа и Јумка где је држава већински власник су изузета. Држава припрема предлоге да се помогне и овим фирмама и надам се да ће тако и бити,  рекао је Дисић.

За крај и једна занимљивост: Сви учесници данашње конферекције рекли су да се неће пријавити за сто евра помоћи које нуди држава, јер сматрају да има много оних којима је тај новац потребнији.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 07 мај 2020 14:57

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У Дому здравља отворене две ординације за онколошке пацијенте - Радио Телевизија Врање https://t.co/ElYfSHAXtb via… https://t.co/uDINDsD5rJ
Са цвећем у бољу и сигурнију будућност - Радио Телевизија Врање https://t.co/97UiURWP4H via @tripplesworld https://t.co/HOvPDGcnl8
Данас је Трнова Петка - Радио Телевизија Врање https://t.co/PZJ1Q3tb0n via @tripplesworld https://t.co/Gk88no8qBY
Follow RTV Vranje on Twitter