Студенти Педагошког факултета помагаће у настави од септембра

Од 1. септембра учитељима и ђацима ће у настави помагати и студенти завршних година учитељских факултета. Процењује се да би се за волонтерски рад могло пријавити између хиљаду и две хиљаде учитеља из Србије.

Студенти учитељских факултета ће моћи да се пријављују он лајн на мејл адресе које ће бити на сајтовима матичних факултета. У процес наставе укључиће се студенти завршних година и мастер студија учитељских факултета како би помагали наставном особљу у новој школској години, а уједно се и стручно оспособљавали.

''Министарство просвете са Заједницом учитељских факултета Србије, чији сам ја председник, већ дуже време разговара, практично већ од првих снимања часова, како студенти завршних година и сви они који су заинтересовани, а имају довољно компетенција, а то су углавном студенти четвртих година код нас и мастер студија, да помогну родитељима, деци и учитељима који су запослени у школама да на што бољи начин реализују садржаје, да буде што више интеракције са ученицима, што више задатака који су смислени за децу", каже Данимир Мандић, председник Заједнице учитељских факултета Србије.

Овакав модел се волонтерски примењује од почетка ванредног стања на иницијативу Министарства, а сада је коначно то и системски засновано, рекао је Мандић. Он додаје да ће овакав систем уједно растеретити родитеље који су, уз учитеље, са децом морали највише да раде.

''Бенефит учитељима огледа се у томе да ће им део активности бити признат кроз праксу, а кроз рад са децом добиће и додатно искуство", истиче Мандић.

Број волонтера још није познат, али очекује се минимум између 1000 и 2000 активних волонтера.

Учитељи се школују у Суботици, Сомобру, Вршцу, Ужицу, Врању, Лепосавићу, Новом Пазару и Јагодини и укупно је на завршној години и мастер програму између 3.000 и 4.000 студената.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 17 август 2020 15:10

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Вукане, срећно! - Радио Телевизија Врање https://t.co/WhptdB7oX2 via @tripplesworld https://t.co/Tri7U0y9bO
Концерт за Вукана - Радио Телевизија Врање https://t.co/kARVTSnqNo via @tripplesworld https://t.co/eJcOX3TFrZ
Најбољи баскеташи у Србији. У Француску по још једну медаљу - Радио Телевизија Врање https://t.co/31vCO7ydkO via… https://t.co/fdab5D7Dgo
Follow RTV Vranje on Twitter