КЗМ: Млади о репродуктивном здрављу

Канцеларија за младе у Врању у сарадњи са партнерима организовала је још једну радионицу за младе, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Кажу да је едукација у областима које су кључне у адолесцентском периоду важна, те се труде да путем својих активности унапреде друштвени и социјални положај младих.

Млади су били у прилици да чују више о заштити и очувању репродуктивног здравља путем радионице коју је Канцеларија за младе организовала у сарадњи са партнерским организацијама.

Осим што су усвајали нова знања, они су били у прилици и да изврше проверу наученог путем квиза.

''Мислим да је ова радионица врло значајна, јер се мало прича о овим стварима, и постоји доста ученика који ове ствари не знају. Ја сам доста тога знала, али и научила сада, и сматрам да у школама треба више да се прича о томе,'' каже Николина Петровић, ученица друге године гимназије.

Јована Стојковић, ученица четврте године Економско трговинске школе додаје да је сексуално и репродуктивно здравље код нас још увек табу тема. ''Мислим да зато и имамо велики број абортуса који се дешава у земљи, али и веома низак ниво самопоуздања код младих, тако да би ово требало да подигне свест".

Интерактивни приступ теми је врло значајан, јер средњошколци на овај начин лакше и брже усвајају нова знања, кажу организатори.

Њихове радионице усмерене су на ученике нижих разреда средњих школа, јер они имају прилику да у наредним фазама едукације прођу радионице и за вршњачке едукаторе и да своја знања пренесу даље.

''Ова тема је веома важна за младе и као таква налази се у Локалном акционом плану за младе. Ову радионицу усмерили смо на ниже разреде средњошколаца зато што се у том периоду адолесценције јављају одређене биолошке промене које их нагоне на нова телесна, ментална и социолошка искуства. Сексуално и репродуктивно здравље је веома битно за вођење квалитетног и здравог живота појединца и због тога је веома важно знати како се о њему бринути и како га сачувати", каже Милан Здравковић из Канцеларија за младе Врање.

Канцеларија за младе труди се да своје активности усмери на најчешће проблеме са којима се сусрећу млади и да темељно и иновативно приступи њиховом решавању због чега се овакве и сличне радионице реализују.

У условима епидемије активности су смањене, а оне које се одржавају, организују се уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 03 децембар 2020 14:14

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Усвојен Нацрт модернизације јавне расвете на стотој седници Већа - Радио Телевизија Врање https://t.co/PnEJnT80zt v… https://t.co/1wWfuKkquM
Подршка младима - Данас је Међународни дан младих - Радио Телевизија Врање https://t.co/mNWjguAfXZ via… https://t.co/72ywGZsjbP
Заменица градоначелника: Упутство Министарства просвете јасно - Радио Телевизија Врање https://t.co/DRjXdnx0Ma via… https://t.co/oEh4Pmrzsk
Follow RTV Vranje on Twitter