ИН МЕМОРИАМ: Преминуо Бранко Николић

Бранко Николић доживотни почасни председник СУБНОР-а града Врања преминуо је у 95.години живота. Рођен је 1926.године у Тибужду где је завршио Основну школу . Средњу Пољопривредну  похађао је у Футогу у Војводини. Завршио је политичку школу за омладинске руководиоце.

Био је учесник Другог светског рата , борац 10. српске ударне бригаде из састава 22. српске дивизије НОВЈ. У току рата био је делегат извиђачког вода, помоћник комесара и комесар чете. Као комесар митраљеске чете учествовао је у пробоју Сремског фронта.

По завршетку рата обављао је значајне друштвене и привредне функције. Између осталог био је потпредседник Среза врањског, председник Народног одбора општине Златокоп и и председник Народног одбора општине Врање.

Од значајнијих функција у привреди Бранко Николић је био : директор Земљорадничке задруге и Градске економије Врања , директор ТИВ-а у изградњи , директор ПТТ предузећа у Врању, секретар Регионалног СИЗ-а за путеве Јужноморавског региона и председник Скупштине Републичког СИЗ-а ПТТ Србије.

Одликован је Орденом за војне заслуге са сребрном звездом, Орденом заслуге за народ са сребрним венцем , Медаљом за храброст и са три јубиларне руске медаље победе над фашизмом. Носилац је и Ордена рада трећег реда са сребрним венцем , Ордена рада са златним венцем и Ударничке значке са радне акције. За свој успешан рад добио је пет високорангираних плакета , златне значке СРВС Србије и много захвалница и других признања.

Био је председник Општинског и Окружног одбора СУБНОР-а Врање и члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије.

Један је од оснивача Савеза бораца Среза врањског и Савеза бораца Србије.

Бранко Николић је сахрањен данас на Шапраначком гробљу у

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 20 јануар 2021 15:43

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Пренос моштију у Спомен костурницу манастира Свети Никола - Радио Телевизија Врање https://t.co/5gSUX729Z3 via… https://t.co/FBVg3Y12m4
Градоначелник: Стадион по УЕФ-а стандардима утицаће на развој града - Радио Телевизија Врање… https://t.co/XImMUgmYUz
Отвара се Школа за мале истраживаче - Радио Телевизија Врање https://t.co/8frrx5gjEL via @tripplesworld https://t.co/TLADecdDPJ
Follow RTV Vranje on Twitter