Породично насиље у доба короне

Корона је у протеклих годину дана донела промене на свим пољима и утицала и још увек утиче на живот грађана. Специфична епидемиолошка  ситуација као и  полицијски  час на почетку епидемије захтевали су  дужи боравак свих чланова породице у кући него иначе. Интересовало нас је колико је корона допринела породичном насиљу и каква је ситуација на територији града Врања . Више о томе у наредним минутима.

Епидемиолошка ситуација и корона већ годину дана диктирају  нови начин живота. Због поштовања мера које препоручује Кризни штаб грађани много више времена проводе у кући него што би то иначе чинили.Чланови породице су усмеренији једни на друге него обично. Многе супружнике  је то зближило али са друге стране многе и удаљило. Регистован је и велики број породичног насиља .

"Током прошле године регистровано је 216 пријава породичног насиља. Најчешће су жртве жене које су пријавиле физичко насиље од стране супружника . Број одраслих и старијих лица од 26 до 65 година која врше насиље у породици је у односу на прошлу годину повећан три пута. Сматрам да  близина чланова породица, која није практикована раније,  изазива такве ситуације. Данашње породице су бројније, млађи чланови породице се због нерешеног стамбеног питања  не осамостаљују, не одвајају се од родитеља тако да се временом осећа  генерацијски јаз .То све утиче да су свађе учесталије . У  многим ситуацијама оне ескалирају насиљем", објашњава Драгана Арсић директорка Центра за социјални рад.

Арсићева каже да има много више случајева насиља у породици али се углавном  не пријављују  .

"Десило се много пута да жене, жртве насиља дођу код нас , пријаве насилника али се већ наредног дана предомисле и изађу из те приче. Мислим да је разлог менталитет, економска неоснаженост. Оне нису запошљене, немају стан и враћају се насилнику. То је зачарани круг из кога се тешко излази. Током короне ми смо све жене које су пријавиле насиље у породици подржали са по 20.000 динара и то оне жртве које имају децу, које су без посла и које немају родитеље који би им били финансијска подршка. Највећи проблем је осуда околине и управо због тога жене трпе насиље", каже Арсићева.

Насиље у породици представља велики проблем данашњице, све је учесталије, насилници су све бруталнији а последице по жртве су све драстичније. Жртве породичног насиља се боје да пријаве насилника па то може довести да насиље траје годинама. Апелујем на све жене, жртве насиља да се јаве Центру за социјални рад, анонимност је загарантована јер то је једини начин да се овом проблему стане на пут, изричита је Арсићева. 

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено понедељак, 01 март 2021 14:04

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

У изради план Генералне регулације зоне 3 - Доње Врање - Радио Телевизија Врање https://t.co/LFC4wbqWjz via… https://t.co/erBIQ5QyeX
Школарци дођите у Библиотеку, стигли су најпопуларнији наслови - Радио Телевизија Врање https://t.co/rAMGpTDivc via… https://t.co/XQVaSK6pKJ
Сусрети села открили младе таленте - Радио Телевизија Врање https://t.co/vmZrSEGSeD via @tripplesworld https://t.co/xcpEGaVx5f
Follow RTV Vranje on Twitter