Примена Закона о социјалној карти од 2022.године

Скупштина Србије усвојила је Закон о социјалној карти који ће омогућити праведнију расподелу новца за социјално најугроженије групе и успостављање боље контроле социјалних давања. Закон ће почети да се примењује 1. марта 2022. године.

Законом о социјалној карти предвиђено је успостављање регистра Социјална карта, јединствене и централизиоване евиденције у електронском облику, која садржи тачне и ажурне податке о социјално-економском статусу појединаца и са њим повезаних лица и која омогућава корисницима података да обављају послове обраде података ради утврђивања чињеница неопходних за остваривање права и услуга из области социјалне заштите.

''Ступио је на снагу 25. фебруара ове године а примењиваће се од 1. марта  2022. Читајући закон јасно ми је што се тада почиње са применом. Ради се о стварању јединствене базе коју ће правити надлежно министарство, а о њеној безбедности , односно безбедности података, бринуће тело при Влади Србије што је врло битно, зато што ће база садржати податке који су заштићени законом“ , каже Данијела Милосављевић, градска већница.

У Закону се наводи да се социјална карта успоставља на основу података који се преузимају из евиденција из области социјалне заштите које води ресорно Министарство у складу са законом.

“База ће да садржи појединце и лица која су повезана са њима, од основних података  из личне карте до тога која примања имају, да ли су у радном односу или на бироу, коју имовину поседују“, наглашава већница.

Увођењем овог система биће омогућено да грађани који су у најтежем економском положају буду видљивији у друштву, како би благовремено и ефикасно остварили права на потребну подршку.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено среда, 03 март 2021 12:06

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Све мање оболелих и све више вакцинисаних - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZL0gDXFBBh via @tripplesworld https://t.co/4PSpK23cVR
Манифестација''Музеји за 10'' почела изложбом слика ''Фантазмагорија слика '' - Радио Телевизија Врање… https://t.co/ifUH4IJeDJ
Уплата друге рате аконтације пореза на имовину до 15.маја - Радио Телевизија Врање https://t.co/w7NLm9CleK via… https://t.co/LVXnxRFHC1
Follow RTV Vranje on Twitter