Мештанима Златокопа уручена обећана помоћ Истакнут

Још увек се живо сећамо јануарских поплава које су угрозиле пољопривредне површине и имовину мештана моравских села у околини Врања. На удару тог леденог поплавног таласа била су села Златокоп, Доњи Нерадовац, Доње Требешиње, Рибинце и Ћуковац. Локална самоуправа и градоначелник Миленковић су одмах реаговали. Финансијски помогли угроженим домаћинима, а данас су им уручили и обећану помоћ у погледу такозване деконтаминације земљишта након поплава, коју су саветовали стручњаци. Реч је о микробиолошком препарату Уни- макс.

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић и градски већници Даниjела Милосављевић и Небоjша Стаменковић, са сарадницима, обишли су Златокоп, коjе jе наjвише било погођено поплавним таласом у jануару ове године.

,,Град jе финансиjски одмах помогао 20 домаћинстава, с тим што нису сви добили исти износ, већ у зависности од штете коjа jе настала услед поплаве од 50 до 100 хиљада динара. У ту сврху из буџета града издвоjена су средства у висини од близу милион и по динара. Новчану помоћ jе град одмах исплатио угроженим домаћинствима, како би могли да санираjу део штете изазване поплавама и имаjу елементарне услове за живот. Након тога, у разговору са пољопривредним стручњацима дошли смо до сазнања да jе поплављено земљиште контаминирано и да би требало извршити деконтаминациjу", каже градоначелник Миленковић.

Данас је власницима регистрованих пољопривредних газдинстава уручен микробиолошки препарат УНИ-МАКС, у количини од 50 кг по домаћинству. Град Врање обезбедио jе 25 тона овог препарата коjи ће, осим мештана Златокопа, посредством председника Месних заједница, добити и регистрована пољопривредна газдинства на катрастарским општинама Павловац, Доње Требешиње, Доњи Нерадовац и Рибинце, и то на површини од 260 хектара. За набавку овог препарата из буџета града издвоjено jе милион динара, рекао је градоначелник Миленковић.

Такође, он jе подсетио да то није све: „Извршена је категоризација и преко Канцелариjе за управљање jавним улагањима Владе Републике Србиjе 41 домаћинство коjе jе испунило прописане критериjуме добиће додатну новчану помоћ. Након спровођења поступка, верификациjе и израде решења, исплата новчано – солидарне помоћи вршиће се на текући рачун подносиоца захтева“.

И још једна вест која је обрадовала мештане Златокопа, а коју им је градоначелник приликом обиласка неких домаћинстава саопштио је да ће већ на лето ове године почети изградња канализационе мреже за Златокоп која је била велики проблем. Градоначелник је истакао да је све спремно и да ће канализациона мрежа Златокопа бити део пројекта Чиста Србија.

Убрзо, почећемо да решавамо и остале канализационе мреже села моравског слива, поручио је Миленковић.

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Последњи пут измењено среда, 28 април 2021 16:05

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Из дана у дан све стабилнија епидемиолошка ситуација - Радио Телевизија Врање https://t.co/e2ir7NTyDW via… https://t.co/4q4D9sk5Fd
Градоначелник: Паркови су огледало градова, нашим можемо да се поносимо - Радио Телевизија Врање… https://t.co/KSYTpUTLhh
Све мање оболелих и све више вакцинисаних - Радио Телевизија Врање https://t.co/ZL0gDXFBBh via @tripplesworld https://t.co/4PSpK23cVR
Follow RTV Vranje on Twitter