Ухапшена организована група руководилаца - међу ухапшенима Зоран Вучковић, саветник и финансијер Вука Јеремића

Полицијски службеници Одељења за борбу против корупције су, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал у Београду и службеницима Безбедносно информативне агенције, ухапсили данас организовану групу руководилаца из неколико градова,  због злоупотребе службеног положаја и прања новца. Ухапшени су: Марко Вуковић из Ћуприје, вршилац дужности генералног директора јавног предузећа „Ресавица“,  Владимир Перовић из Деспотовца, директор предузећа „Рембас транс“,   Зоран Вучковић из Београда, који фактички обавља функцију одговорног лица у предузећу „Империа компани А3 плус“ са седиштем у Београду. Такође, кривична пријава ће бити поднета и против  Бобана Бранковића из Деспотовца, бившег директора предузећа „Рембас транс“.

Ухапшени се сумњиче да су противправно прибавили имовинску корист у износу од 39.519.699,04 динара у корист „Империа компани А3 плус“ и осумњиченог Вучковић Зорана. За осумњичене Вуковића, Петровића и Вучковића одређено је задржавање.

Осумњичени су у периоду од 04. маја 2018.  до 03. новембра 2020. године организовали наводну набавку већег броја аутобуса и радних машина за потребе предузећа „Рембас транс“  из Ресавице, од предузећа „Империа компани А3 плус“ из Београда, док је предузеће  „Ресавица“ предузећу „Империа компани А3 плус“ на име депозита као гаранције за реализацију наведеног посла испоручило угаљ из свог производног асортимана, уплатило новац и уступило потраживања у укупном износу од 47.591.172,64 динара, иако предузеће „Империа компани А3 плус“ није извршило уговорену испоруку возила и радних машина, већ је испоручило само један аутобус.

На тај начин су оштетили предузеће „Ресавица“ за укупан износ од 39.519.699,04 динара и омогућили стицање протиовправне имовинске користи предузећу „Империа компани А3 плус“  у износу од 24.519.699,04 динара, као и стицање противправне имовинске користи власници предузећа „Империа компани А3 плус“ , Александри Вучковић из Београда, у износу од 15.000.000 динара, што укупно износи 39.519.699,04 динара. Полицијски службенци ће у наредном периоду наставити проверу пословања овог јавног предузећа због постојања основа сумње да су у претходном периоду вршена коруптивна кривична дела, саопштио је МУП.

Иначе, ухапшени Зоран Вучковић, финансијер је и саветник Вука Јеремића у председничкој кампањи.

Зоран Вучковић је преко предузећа које је у његовом власнисштву пословао у коруптивној спрези са свим руководиоцима  „Ресавице“. Ухапсили су га заједно са Марком Вуковићем, вршиоцем дужности  директора „Ресавица“ због извлачења средстава из тог предузећа за услуге и уговорне обавезе које нису реализоване, чиме је Зорану Вучковићу прибављена имовинска корист у износу од око 58.000.000 динара.  Таква „сарадња“ Зорана Вучковића са руководиоцима  „Ресавица“ постојала је и раније.

Модалитет додељивања послова Зорану Вучковићу, подразумевао је расписивање тендера од стране „Ресавица“ и њених ћерки фирми „Рембас транс“, на чијем је челу био Бобан Бранковић из Деспотовца (познаник и криминална веза Зорана Вучковића, а који је такође ухапшен) и „Ђула“ д.о.о., ради набавке основних средстава за рад и пружање услуга, за шта су фирме Зорана Вучковића, као компензацију преузимале угаљ, уз прецењивање вредности услуга и цене средстава, и уз приоритетно преузимање већих количина угља  по повлашћеним ценама (од чије продаје је касније остваривао значајну корист).

Након што је Џелатовић Стеван променио менаџерску структуру предузећа да беспоговорно извршава његове налоге, интензивирана је сарадња с фирмама у власништву Зорана Вучковића (Стеван Џелатовић и Зоран Вучковић су кумови) и то са „Aleksandrija CO Expert“д.о.о, „Meleargis“д.о.о. (у фиктивном власништву супруге Зорана Вучковића), „Eko-Bonus” д.о.о., као и „Imperia Company A-3 plus“д.о.о.

Почетком 2017. године, уместо Стевана Џелатовића, који је ухапшен због корупције, на место вршиоца дужности генералног директора  „Ресавица“, постављен је Марко Вуковић, који је наставио „сарадњу“ са Зораном Вучковићем.

Зоран Вучковић је био директор ДСС-а, онда је напустио ту позицију и почео је да води председничку кампању Вука Јеремића. Зоран Вучковић је учествовао и у финансирању кампање. Дакле, Зоран Вучковић је учествовао у финансирању председничке кампање Јеремића средствима делом стеченим вршењем криминалне делатности.

И поред тога што је било опште познато да је Зоран Вучковић учествовао и раније у малверзацијама, Народна странка је почетком 2021. године објавила „рат корупцији“, фокусирајући се на наводно „преливање новца из буџета у приватне џепове“. То није представљало ометајући фактор да Зоран Вучковић руководи председничком кампањом и да је финансира.

Дакле, поменуте информације су биле јавно доступне и познате Јеремићу у тренутку када је Зоран Вучковић требало да води кампању и учествује у њеном финансирању, али тада борба против корупције и „преливање новца из буџета у приватне џепове“ очигледно није била сметња за наведено.

 

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Постављена цистерна са водом у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/1BGnSBFBU4 via @tripplesworld https://t.co/2CQ46xEZQO
Епидемиолог: Обазривост на летовању неопходна - Радио Телевизија Врање https://t.co/NUxZ6QHRNE via @tripplesworld https://t.co/nkYC7K3XUy
У току израда пројекта за санацију Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/hInyqQdJQ5 via… https://t.co/3dNjxHxpw6
Follow RTV Vranje on Twitter