Надлежни апелују: Не палите ватру на отвореном и гасите електро уређаје

У летњем периоду, услед високих температура, повећава се опасност од избијања пожара. У циљу обезбеђења одређеног нивоа пожарне сигурности, како би се избегле евентуалне последице, надлежне службе Градске управе, упозоравају грађане да не пале стрништа, а да лако запаљиве течности, горива и друге материје морају бити правилно ускладиштене.

Спаљивање стрних усева, смећа и биљних остатака забрањено је Законом о заштити од пожара. Такође, забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним, видно обележеним местима.

''Најчешће до појаве пожара долази услед повећања спољашње температуре и наступајуће летње сезоне и задњих година пожари се повећавају на отвореном простору из једног општег разлога, првенствено због веће немарности наших суграђана. Надам се да ове године неће бити као претходних година, да ће људи бити разумнији да не спаљују на отвореном простору из разлога што није само спалити биљне остатке стрништа, већ то треба уклонити на адекватан начин који је прописан. Из мог досадашњег искуства које је скоро двадесетогодишње најчешћи узрок је људски фактор. Други узрок такорећи не постоји,'' каже Дејан Станојевић, командант Ватрогасно спасилачког батаљона.

Поред паљења ватре на отвореном, што је најчешћи узрок избијања пожара, велику опасност представљају и електро уређаји и плинске боце у домаћинствима. Уколико осетимо мирис плина када уђемо у стан или кућу, одмах треба да позовемо надлежне ватрогасне службе, каже Станојевић.

''Као што знамо високе су температуре и сви желимо да се након шетње вратимо у расхлађену просторију, због чега често остављамо укључене клима уређаје док нисмо у кући, то није уопште препоручљиво, пракса сама каже да не треба остављати укључене климе, имали смо доста интервенција где је дошло до самозапаљивања клима. Она треба да ради, као и сви електроуређаји, само уз присуство људи у кући. Након напуштања домаћинства треба искључити електричне апарате, у последње време често имамо и случајеве да се запале пуњачи за телефоне, што изгледа наивно, али није, услед неисправности самих пуњача може доћи до појаве пожара, додаје Станојевић.

У току прошле године ватрогасци су реаговали у 704 случаја пожара, од чега је највећи број, 587, био на отвореном. То је велики број за прошлу годину када су летњи месеци били углавном кишовити. Судећи по овогодишњој статистици, може се очекивати и већи број интервенција, с обзиром да је до сада већ било 463 гашења пожара, од чега 368 на отвореном.

Ако сви други разлози нису довољни да будемо обазриви, подсетимо и на то да је лице које је изазвало пожар дужно да ватрогасно-спасилачкој јединици надокнади трошкове интервенције, у складу с посебним прописом. Новчаном казном у износу од 10.000 динара казниће се за прекршај физичко лице а правно лице од 300.000 до 1.000.000 динара. Уколико се утврди да је на пољопривредном газдинству вршено спаљивање жетвених остатака, газдинство губи право на подстицајна средства у пољопривреди, у периоду од три године.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Постављена цистерна са водом у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/1BGnSBFBU4 via @tripplesworld https://t.co/2CQ46xEZQO
Епидемиолог: Обазривост на летовању неопходна - Радио Телевизија Врање https://t.co/NUxZ6QHRNE via @tripplesworld https://t.co/nkYC7K3XUy
У току израда пројекта за санацију Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/hInyqQdJQ5 via… https://t.co/3dNjxHxpw6
Follow RTV Vranje on Twitter