Међународни дан борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

Поводом Међународног дана борбе против злоупотребе и незаконите трговине дрогама, Завод за јавно здравље Врање  са партнерима Диспанзером за ментално здравље, Црвеним крстом и Канцеларијом за младе данас у 10.00 сати на шеталишту организју акцију о негативним аспектима које конзумирање психоактивних супстанци доносе са собом.

Током акције разговараће се о ризицима по здравље, доступности дрога и других психоактивних супстанци, као и о новим дрогама које се појављују на тржишту, од којих су многе доступне и преко интернета.

Слоган овогодишње кампање, борбе против злоупотребе дрога је "Ширимо знање о дрогама. Сачувајмо животе" са циљем да се нагласи колико је важно подизати свест о чињеницама које се тичу конзумирања дрога, последицама по здравље појединца и по друштво у целини које то са собом носи, али и о превенцији заснованој на доказима и научно утемељеним методама лечења зависности.

Овогодишња тема је додатно значајна јер је непосредно повезана и са глобалном кампањом која се води у циљу контроле ширења дезинформација у вези са пандемијом ЦОВИД-19, чега смо сви сведоци у протеклих годину и по дана.

Према Глобалном извештају о дрогама Канцеларије Уједињених Нација за дрогу и криминал (УНОДЦ),  269 милиона људи старости између 15 и 64 године користило је неку психоактивну супстанцу, што је око 5,4% светске популације ове животне доби. Пораст ове појаве у односу на само једну годину раније није нарочито приметан, али се растући тренд итекако уочава ако се анализира нешто дужи временски интервал. Тако је, у поређењу са не тако давном 2009. годином, број конзумената психоактивних супстанци, порастао за скоро 30%.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено петак, 25 јун 2021 14:39

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Постављена цистерна са водом у центру града - Радио Телевизија Врање https://t.co/1BGnSBFBU4 via @tripplesworld https://t.co/2CQ46xEZQO
Епидемиолог: Обазривост на летовању неопходна - Радио Телевизија Врање https://t.co/NUxZ6QHRNE via @tripplesworld https://t.co/nkYC7K3XUy
У току израда пројекта за санацију Александровачког језера - Радио Телевизија Врање https://t.co/hInyqQdJQ5 via… https://t.co/3dNjxHxpw6
Follow RTV Vranje on Twitter