Канцеларија за младе о положају и потребама младих у граду

Канцеларија за младе представила је резултате истраживања о положају и потребама младих у нашем граду. Зашто 60 посто младих у Врању жели и планира да напусти град у наредне две године, а зашто петина младих нема свог изабраног лекара?  О овoме је  било је речи на  представљању Истраживања о положају и потребама младих у Врању.

Истраживање је рађено на узорку од близу 400 младих од 15 до 30 година и оно ће бити полазна тачка за израду Стратегије унапређења положаја и потреба младих у Врању, за период 2021-2025. године.

"Крајњи циљ је да створимо што боље услове како млади не би одлазили из града. Жеља нам је да остану овде и да дају допринос у развоју локалне самоуправе. Што конкретније будемо урадили ову Стратегију, уз повољна улагања, од тога ће зависи резултати. Ово истраживање има суштинско значење, циљ нам је да се бавимо проблемима младих. Управо због тога смо радили ово истраживање и анкету, јер су нам њихови одговори путоказ за решавање проблема", каже Ненад Ђорђевић градски већник.

Истраживање је тражило мишљење младих из области запошљавања и предузетништва, здравља и спорта, активизма, положаја младих у граду, културе, слободног времена и још много других области, које су битне за свакодневни живот ове популације у Врању.

"Резултати су исказани квалитативно и квантативно. Имали смо две фокус групе јер смо сматрали да истраживање није допрло до свих група младих. Прву фокус групу чинили су млади припадници националних мањина, а другу млади родитељи", објашњава Лука Трајковић координатор Канцеларије за младе.

"Циљ овог истраживања је умрежавање актера омладинске политике на локалу и да млади имају боље услове и  положај у својим локалним срединама. Битно је градити њихову међусобну сарадњу како би потребе младих биле видљивије и како би се чуо њихов глас у процесима доношења одлука", додаје Мила Здравковић.

"Ово  истраживање је рађено путем онлајн упитника, желели смо да што прецизније уочимо њихове потребе и проблеме. Мислим да смо у томе успели и верујемо да су одговори које имамо сасвим довољни да створимо комплетну слику о проблемима младих", каже Урош Илић.

"Запањујући податак је што око 90% младих није укључено у било какве организације, групе  и удружења. Желимо да се то промени како би могли сами да се заузму и указују на проблеме који их муче", појашњава Емилија Миленковић.

Истраживање о потребама младих је од великог узначаја  уколико се узме у обзир да је претходно  рађено 2010. године, а да је последњи Локални акциони план за младе важио до 2015. године. Поред тога, до сада нису постојали обједињени подаци о ставовима и мишљењима младих о различитим темама и областима које утичу на њихов живот.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 13 јул 2021 16:04

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Никола Милановић из Доњег Врања пливао за часни крст - Радио Телевизија Врање https://t.co/yaPiCR6MP1 via… https://t.co/BxlszdVyE8
#vranje Рекордан број новозаражених у округу - Радио Телевизија Врање https://t.co/0fJZGXN5SL via @tripplesworld https://t.co/nG4LdKNMsI
Promo - Emisija posvećena Vladi Randjeloviću, TV #Vranje, danas u 20.00h https://t.co/mIqIoMjI8w
Follow RTV Vranje on Twitter