Врање обележава Дан ослобођења у Другом светском рату Истакнут

Врање обележава Дан ослобођења града у Другом светском рату. Одржана је свечана седница Скупштине града којој је присуствовало градско руководство, одборници, и представници борачких организација. На Споменику револуцији код Педагошког факултета одата је почаст ослободиоцима Врања. „Будућност припада онима који се сећају прошлости, онима који се не одричу своје слободарске традиције и баштине тековине НОБ-а“, истакао је градоначелник Врања у свом говору.

Делегације града,градске општине Врањска Бања, војске, полиције и борачких ореганизација положиле су венце, а припремљен је и пригодан програм.

Свечана седница је почела интонирањем химне „Боже правде“. Председник Скупштине града Дејан Тричковић подесетио је на значај 7. септембра за Врање.

„Данашњи датум, 7. септембар 1944. године, када су ослободиоци ушли у Врање, означио је ново раздобље у историји нашег града и околине. Означио је ослобођење у Другом светском рату, рату који је као најбруталнији оружани сукоб у свету однео преко 55 милиона невиних жртава. Гинули су не само војници и војсковође, већ и цивили, деца, жене и немоћни старији људи. Свирепост ратних дешавања није заобишла ни Врање. У борбу за слободу учествовало је преко 12 хиљада бораца из нашег краја. На жалост 954 -оро није дочекало слободу,'' рекао је Дејан Тричковић- председник Скупштине града.

Код Споменика револуцији одата је почаст свима који су своје животе положили како би будућа поколоња живела у миру и слободи.

„Има ли већег идеала од бесмртности у којој су душе наших предака. Они нису штедели крв и зној, како би наша деца говорила својим језиком, одрастала у својој вери, на својој земљи. Има ли  већег идеала и части него поносно пркосити савезу фашистичких земаља који је мислио да ће малу и нејаку земљу прегазити и понизити. Наш храбар и одважан народ, по ко зна који пут у историји, борио се да опстане и остане на свом огњишту, на свом прагу“, рекао је градоначелник Слободан Миленковић у свом говору.

''Много је датума који су одредили судбину нашег напаћеног Врања, а 7. септембар је један од њих. Храбри борци ослобађали су педаљ по педаљ окупираног завичаја. Рат који је наш народ водио против фашистичког ропства јединствени је пример у историји човечанства. Борити се против вишеструко јачег, до зуба наоружаног непријатеља, бос, гладан и неиспаван, више је од херојског напора. То је могао само да издржи народ који у својој души има укорењен отпор према завојевачу. Онај народ који воли слободу и правду. О херојству ослободилачке војске говоре бројни записи из тог времена, говоре сведочанства храбрих бораца, који су нам у аманет оставили слободу да је чувамо и бранимо“, истакао је градоначелник.

Присутнима се обратио и Мирољуб Стојчић, председник Скупштине СУБНОР-а подсећајући на дешавања везана за ослобођење Врања. 

„Чињеница да су партизани из правца Оџинке, Златокопачким путем, данашњом улицом Партизански пут и из правца Балиновца убрзо после одласка Бугара ушли у ослобођено Врање, указује на то да су га могли и раније освојити, али су били свесни да је било непотребно правити нове жртве, посебно цивилне и материјалну штету“, подсетио је Стојчић.

Делегације града, Врањске Бање, полиције, војске, БИА, СУБНОР-а, Удружења потомака ратника, ратних ветерана, положили су венце на споменик.

У програму је учествовао и хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ .

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено уторак, 07 септембар 2021 15:03

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.

НАЈНОВИЈИ ТВИТОВИ

Научни скуп у част највећег ктитора и задужбинара - Радио Телевизија Врање https://t.co/9Yt2WFIkj8 via… https://t.co/8yTsbLJhNn
Др Стојиљковић: У две ковид болнице у Врању капацитети попуњени скоро 100 посто - Радио Телевизија Врање… https://t.co/fhkCorlFxO
Врањски средњошколци и следеће недеље по комбинованом моделу наставе - Радио Телевизија Врање… https://t.co/dPAXrFlkTw
Follow RTV Vranje on Twitter